Dosar de Politician: Lupta anticorupție pentru DNA este ca în românul "Ferma Animalelor" – toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele (VIDEO)
Silviu Mănăstire a vorbit joi, la ”Dosar de politician”, despre securiștii de tip nou care se implică în jocurile politice.
Acești securiști, pe care nu îi confund cu ofițerii onești de informații, fac și mulți bani. Evident, securiștii fac afaceri pe seama bugetelor publice. Rar am văzut în România ca un securist de tip vechi sau nou să facă afaceri în mediul privat. Orice securist ''de bine'' face afaceri profitabile pentru el, în detrimentul statului. Doar SRI și SIE, cele două principale servicii de informații, au bugete cumulate de circa jumătate de miliard de euro. La SRI, de exemplu, există achiziționată tehnică de ascultare, servere și soluții IT ce valorează în acte circa 1 miliard de euro. Datele au fost făcute publice în contextul în care Curtea Constituțională a decis că SRI să nu mai asculte telefoanele pentru DNA și parchete decât în cazuri de siguranță naționață. Pe lângă banii de la servicii, statul român prin ministerele și agențiile guvernamentale, a cheltuit oficial pentru softuri și soluții IT sume colosale, de ordinul miliardelor de euro.
Suntem o țară înregistrată, monitorizată, fișată, dar al dracului de săracă. Este o țară în care un general SRI ieșe la pensie liniștit cu 5000 de euro pe lună, în condițiile în care a fost dovedit că a beneficiat de foloase necuvenite. Este țara în care băgăm rahatul sub preș în numele interesului național. Să ne întrebăm cine a livrat oare soluții IT de 1 milliard de euro către SRI în acești ultimi 10 ani? Au fost oare firme private de bună credință sau niște băieți ghidonați tot de SRI? Răspunsul este evident, la fel ca întrebarea. Și uite așa, ajungem inevitabil în acest dosar să vorbim despre Sebastian Ghiță și despre alți noi securiști de bine care fac afaceri de miliarde în domeniul IT pe seama statului.
Ghiță este acuzat mai nou că a încasat spăgi de la cele mai importante companii de IT din România: Siveco, UTI și Romsys. Tot el lua comisioane de 10 la sută pentru ca firmele de IT să câștige contracte cu instituțiile publice sau să își primească banii din contractele deja câștigate. Un fel de taxă de protecție. Interesant este că Sebastian Ghiță este suspectat că face acest lucru pe piață IT de circa 10 ani; însă SRI și DNA (binomul care decretat corupția ca fiind caz de siguranță națională) a descoperit faptele abominabile ale lui Ghiță în 2017.
Nu mă deranjează neapărat că suntem luați de proști de către SRI și DNA, noi, cei care încercăm să deslușim cum funcționează țara asta. La câți bani au și cată putere au cele două instituții, nu este de mirare că ne iau de proști. Problema este că în timp ce SRI și DNA luptau împotrivă corupției, în același timp, au fost în unele cazuri, profund corupte. DNA nu a luat la verificat niciun contract semnat de companiile lui Ghiță cu SRI, cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu Institutul de Tehnologii Avansate al SRI, cu Armata sau cu alte unități militare conspirate. DNA nu vrea sau nu poate verifica relația specială dintre Seby Ghiță și șeful STS Marcel Opris. DNA nu vrea și nu poate să-i investigheze în mod corect pe Florian Coldea și George Maior. DNA nu are libertatea și nici putere să se atingă de marile contracte și afaceri făcute de oamenii serviciilor de informații. Lupta anticorupție pentru DNA este ca în românul "Ferma Animalelor": toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele. DNA nu vrea sau nu poate să ancheteze nici pe șefii care au acordat contractele din partea SRI, STS, SIE etc unor afaceriști protejați sau acoperiți cum a fost Sebi Ghiță.
Mai mult, în ultimul său dosar, Ghită este acuzat că a intervenit la autoritatea de mediu-AM POS, la Casa Națională de Sănătate, la Transelectrica, la ministerele Comunicațiilor și Mediului. Pentru a încasa presupusele șpăgi, Ghiță avea nevoie ca cineva să aranjeze licitațiile și documentele. Cine sunt acești aranjori?
Marea problemă este că Sebastian Ghiță a fost deja înlocuit de alți băieți deștepți în piața afacerilor strategice de IT. SRI a acordat în anul 2015, în momentul în care Ghiță a intrat în dizgrație, un contract de 12 milioane de euro pentru implementarea unui sistem informatic integrat către grupul de firme MIRA Telecom- Logika IT Solutions. În 2016, SRI a accesat fonduri europene de circa 40 de milioane euro pentru continuarea proiectului. Banii se vor duce tot către grupul Mira Telecom, controlat din umbră de fostul general SRI Dumitru Zamfir, apropiat al aceluiași inegalabil și irefutabil Florian Coldea. Nimic nu se pierde la SRI, totul se transformă!
Dosar de Politician: Lupta anticorupție pentru DNA este ca în românul "Ferma Animalelor" – toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele