Dosar de politician: Liberalii au produs elementul-surpriză, Ludovic Orban (VIDEO)

Dosar de politician: Liberalii au produs elementul-surpriză, Ludovic Orban (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit marți la ”Dosar de politician”, despre faptul că PNL ași-a schimbat candidatul la Primăria Capitalei, Cristian Bușoi fiind înlocuit cu Ludovic Orban.

Avem un nou candidat – vedetă la alegerile locale, în persoana lui Ludovic Orban. Pentru început avem o veste bună și una proastă. Vestea proastă este că partidele au început deja campania electorală, deci preocupările lor vor fi să mintă și să ne înșele ca să ne ia voturile. Anunțul candidaturii lui Ludovic Orban la Primria Capitalei a fost o surpriză pe care liberalii o pregăteau de ceva vreme. Însă liberalii au uitat că, pentru o surpriză ai nevoie de „elementul surpriză”- Traian Băsescu chiar avea fler la acest gen de scenarii. Astfel, Ludovic Orban nu a plâns cu lacrimi de crocodil asemenea lui Băsescu în 2004, iar Cristian Bușoi s-a retras din cursă fără să se îmbolnavească asemenea lui Stolojan. Oricum, scena în care Orban preia candidatura de la Bușoi a fost, cinematografic vorbind, mult mai slabă decât episodul ”dragă Stolo”.

La București se dă totuși ora exactă în politică și în alegeri. De regulă, cine ajunge primar al Capitalei, devine unul dintre cei mai importanți lideri politici – Primăria Bucuresțiului înseamnă a doua funcție aleasa ca numar de voturi după președintele României. Așadar, în baza informațiilor de la Dosar de politician, Ludovic Orban a fost nominalizat cu greu din partea PNL pentru că în sondajele de opinie stătea cel mai bine dintre toți liderii liberali. Orban se află undeva între 20 și 25 la sută din intențiile de vot. Orban poate să crească și să primească voturi și din zona tradițională de stânga, de la pensionari sau din partea păturii de alegători mai puțin educate. Daca vrea să câștige, Orban trebuie să crească în sondaje cel puțin 10-15 procente pentru că PNL are circa 30- 33 la sută intenție de vot în București. Dacă Orban depășește votul partidului ajunge primar. Dacă nu, ajunge istorie.

După cum arată tot cifrele, cel mai sigur, contracandidatul lui Ludovic Orban, va fi Gabriela Firea din partea PSD. În acest moment senatorul Gabriela Firea stă cel mai bine în sondajele din București dintre toți politicienii; Firea are o intenție de vot de circa 30-33 la sută egal cu scorul PSD în Capitală. Concluzia este relativ simplă: alegătorii de dreapta din București, deși sunt majoritari, nu votează toți cu un candidat liberal. PSD-iștii din București votează toți cu Gabi Firea. Dreapta este fărâmițată iar stânga este unită. În condițiile votului dintr-un singur tur, în mod matematic, Gabriela Firea de la PSD este viitorul primar general al Capitalei. Ludovic Orban trebuie să câștige circa 15 procente de alegători nehotărâți sau să îi fure de la alte partide și candidați de dreapta.

Aceleași cifre arată că Ludovic Orban și Gabriela Firea au un contracandidat serios în persoana lui Nicușor Dan, un politician de dreapta total atipic. Seamană mai mult cu un socialist reacționar. Nicușor Dan este activist civic, un ONG-ist cum ar spune politicienii, care și-a înființat recent un partid – Uniunea Salvați Bucureștiul. Spre surpriza tuturor, sondajele de opinie îl dau pe Nicușor Dan cu circa 20 la sută în intențiile de vot ale bucureștenilor. Intenția de vot  nu înseamnă neapărat și voturi. Nicușor Dan are nevoie însă de o rețea de partid care să îi strângă voturile. Mai ales că alegătorii de dreapta din București preferă să iasă la picnic sau să meargă la munte în duminica alegerilor, după care plâng patru ani că sunt nereprezentați. Nicușor Dan mai reprezintă și votul antisistem, revolta pe care românii o simt împotriva unei clase politice care a furat de 25 de ani în bună înțelegere prin alternanța la putere, odată PSD, odată PNL- PDL, apoi USL și tot așa. Chiar dacă are 20 la sută în sondaje Nicușor Dan trebuie să facă rost de bani pentru campanie și să se aștepte la dezvăluiri despre activitatea sa de ONG-ist, luptător împotriva dezvoltatorilor imobiliari.

Și, în final, vestea bună este că nu o să ne plictisim în campania electorală din luna iunie.  Al patrulea jucător politic important pentru București este fostul președinte Traian Băsescu. El nu va candida la Primăria Capitalei pentru că nu are șanse să fie ales și nu este dispus să fie umilit la final de carieră. Interesul lui Băsescu este ca Mișcarea Populară să obțină 10 la sută din voturi și să aibă cât mai mulți consilieri generali. Apoi, Băsescu va negocia cu PSD și PNL funcția de viceprimar al Bucureștiului pentru un apropiat de-al său.

Dosar de politician: Liberalii au produs elementul-surpriză, Ludovic Orban

Urmăriți B1TV.ro și pe
`