Dosar de Politician: Iohannis și-a adjudecat Externele și Apărarea, fostul țărănist Borc a preluat Economia, iar Dâncu a trecut de la Academia SRI la banii Dezvoltării (VIDEO)
Silviu Mănăstire a vorbit în ediția de vineri a emisiunii ”Dosar de politician” despre miniștrii Comănescu, Motoc, Borc și Dâncu din guvernul Cioloș.
Președintele Iohannis și-a adjudecat cele două mari ministere de care depinde politica externă a României, atributul principal al lui Iohannis. La Ministerul de Externe Iohannis și-a pus consilierul în persoana lui Lazăr Comănescu. El a mai fost șef la Externe în 2008 în guvernul Tăriceanu, făcând parte în acea vreme din cercul de apropiați ai lui Tăriceanu. Comănescu a mai deținut și funcția de ambasador în Germania, de aici și relația cu președintele Iohannis.
La Ministerul Apărării Iohannis l-a trimis pe pe Mihnea Motoc, pe care l-a numit ambasador la Londra în luna august a acestui an. Motoc a fost ambasador la ONU și la Comisia Europeană, fiind promovat atât în regimul Băsescu, cât și în guvernarea Năstase. Soția proaspătului Ministru al Apărării, Iulia Motoc, a fost sprijinită să ocupe funcția de judecător la Curtea Constituțională de către Gabriel Oprea și UNPR.
Cele două mari surprize ale Cabinetului Cioloș sunt, însă, Vasile Dâncu și Costin Borc, ultimul este desenat ca Ministru al Economiei și este prezentat ca un om cu experiență în management. Borc a fost directorul general al producătorului de ciment Lafarge și nu este străin de zona politică. El a fost consilierul personal al fostului președinte PNȚCD, Corneliu Coposu. După anul 2000, Costin Borc a ocupat diverse funcții în cadrul companiei franceze Lafarge. Lafarge a privatizat în timpul guvernării țărăniste o parte din fabricile de ciment ale României. În anul 2005, Consiliul Concurenței a decis sancționarea celor trei producători de ciment de pe piață: Lafarge, Holcim și Carpatcement cu amenzi de 27 de milioane de euro pentru că s-au înțeles în privința prețurilor de vânzare a cimentului.
Dâncu este un fost senator și președinte al PSD Cluj și un apropiat al liderului Ioan Rus, șeful informal al așa-zisului grup de la Cluj. Acest grup de influență politico-economică nu are legături numai în PSD. Dâncu a avut o relație bună cu fostul președinte Traian Băsescu și cu apropiații săi. Dâncu are o relație de prietenie recunoscută și cu fostul director al SRI. George Maior. Nu întâmplător, Dâncu este și profesor la Academia de Informații a Serviciului Român de Informații. De-a lungul timpului, Dâncu a fost succesiv consilierul premierului Adrian Năstase și ministru în guvernul său, l-a consiliat o perioadă pe Mircea Geoană, fostul președinte al PSD, dar a fost și sfetnicul lui Victor Ponta. Grupul de la Cluj și Vasile Dâncu s-au implicat întotdeauna în bătălia pentru conducerea PSD și au sprijinit de fiecare dată alegerea noilor președinți, a lui Geoană și a lui Ponta.
Grupul de la Cluj și Vasile Dâncu l-au sprijinit și pe Liviu Dragnea să preia puterea de la Victor Ponta. Deloc întâmplător, Dâncu este chiar acum consilierul lui Dragnea, pe care l-a ajutat să conceapă o nouă strategie pentru partid.