Silviu Mănăstire a vorbit luni, la ”Dosar de politician” despre "greaua moștenire" a Guvernului Cioloș. Această expresie este scuza folosită deseori de guvernanți pentru a-și explica public eșecul. Guvernul Cioloș a încercat să guverneze și, din toate datele, nu prea a reușit. Însă este adevărat că anumite probleme acumulate în economie în ultimii zece ani au explodat acum una câte una în fața premierului Cioloș. Aceasta este o realitate.
O banală știre economică spunea că zilele trecute Guvernul a alocat patru milioane de euro din bugetul asigurărilor de șomaj pentru plata unor compensații în urma disponibilizării a 3.000 de persoane angajate la societățile de stat Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului. Știrea vorbeste de fapt despre începutul falimentului industriei de minerit din România, un faliment total, nu așa cum s-a întâmplat în anii 2000, când, de bine de rău, au fost păstrate câteva exploatări.
Motivele pentru care cele trei societăți din minerit dau oameni afară sunt pierderile uriașe rezultate din furturile politice și din managementul politic dezastruos. Principalul mecanism prin care partidele fac bani negri este jaful de la companiile de stat. Partidul numește un director politic iar acesta, că să-și păstreze funcția, cotizează la partid și permite firmelor apropiate de partid să încaseze bani din contracte încheiate cu firma de stat. De regulă, aceste contracte sunt oneroase.
Directorii complexelor energetice Oltenia și Hunedoara au fost numiți politic de PSD în ultimii patru ani. Cele două companii au fost înființate exact în anul 2012, odată cu venirea PSD la putere. Atunci, complexele energetice ce funcționeză pe cărbune nu aveau nicio datorie către stat sau funizori. Erau curate ca lacrima. După patru ani, CE Oltenia și Hunedora se zbat în datorii de peste 130 de milioane de euro. Complexul Energetic Hunedoara cu sediul la Deva a intrat în insolvență în luna martie. Circa 6.500 de muncitori riscă să-și piardă slujbele iar pierderile și datoriile acestui mamut energetic depășeau la data insolvenței suma colosală de 100 de milioane de euro.
Jupânul politic din Hunedoara pare că este deputatul PSD Cristian Resmeriță. Fostul director al societății până în luna februarie 2016 a fost Viorel Stancu, membru al organizației PSD Petroșani. Stancu, alături de un alt fost director al complexului, Constantin Jujan, au recunoscut că deputatul Resmeriță a făcut ședinte de partid în sediul companiei de stat. Ambii directori au făcut, de voie sau de nevoie, campanie electorală în Valea Jiului în folosul lui Victor Ponta. Mai mult, complexul a fost căpușat prin contracte politice obținute de firma la care era acționar consilierul pe probleme de energie al premierului Ponta. Documentele oficiale aflate acum la DNA arată că societatea CE Hunedoara a fost căpușată timp de șapte ani prin contracte păguboase de livrare de cărbune.
Situația de la complexul energetic Oltenia este la fel de gravă. Peste 1.000 de muncitori își vor pierde slujbele zilele acestea. Pierderile CE Oltenia la jumătatea anului 2016 sunt de circa 31 de milioane de euro. O consolare este faptul că CE Oltenia încă nu a intrat în insolvență. Deocamdată. Șeful acestui colos energetic a fost, din anul 2012 până în 2015 celebrul Laurențiu Ciurel. Ciurel este cel care a acordat contractele de asisteță casei de avocatura Șova în care fostul premier Ponta este pus sub urmărire penală. Ciurel este un protejat al fostului premier.
În anul 2013, Ciurel a fost instalat manager privat al complexului în urma unei selecții, chipurile, "internaționale". Recent, Ciurel a scăpat de acuzațiile dintr-un dosar de import de cărbune din Serbia făcut de companie. În ceea ce privește Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, lucrurile sunt și mai simple: în România nu mai există mine care să fie închise, mai funcționează atât de puține încât falimentul acestei companii va veni în mod natural. Ca o ironie a sorții, insolvența societății de închidere a minelor va fi executată de firma de pază, condusă de ginerele lui Vasile Blaga, șeful PNL.
Ionuț Rudeanu a cerut deja în luna mai insolvența Societății, susținând că are de încasat pentru serviciile de pază circa 200 de mii de euro. Niciun procuror DNA nu este interesat de jaful din mineritul românesc. Cei câțiva mii de mineri rămași vor fi executați pe rând în anii următori iar praful se va așterne încet, dar sigur pe această industrie.
Dosar de politician: Guvernul Cioloș începe concedierile în minerit