Dosar de politician: Discreta doamnă Plumb a ajuns la șefia PSD. Anchete pentru banii europeni de la Mediu și Muncă (VIDEO)

Dosar de politician: Discreta doamnă Plumb a ajuns la șefia PSD. Anchete pentru banii europeni de la Mediu și Muncă (VIDEO)
Foto: B1 TV

De două săptămâni facem analiza guvernului Ponta și dăm note miniștrilor din cabinet. Ne apropiem de zonele rarefiate ale oamenilor puternici ai guvernului. O cunoaștem pe cea mai puternică femeie din politica românescă, este o prezență discretă dar extrem de influentă la guvernare, este vorba de Rovana Plumb, cea care ocupa funcția de președinte a consiliului național al PSD.

Plumb este și ministrul Muncii în cabinetul Ponta. Conform funcției din PSD, Rovana  Plumb este numărul doi în partid. Consiliul Național al PSD este organul de conducere al partidului între două congrese.

Plumb are ambiții politice mari după ce și-a făcut școala politică în umbra fostului premier Năstase. După eliminarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD (știm că zilele următoare Dragnea așteaptă o condamnare în dosarul Referendumului), Rovana Plumb urmează să preia ministerul dezvoltării de la Dragnea.

Având funcția de șef al consiliului național PSD și cea mai bănoasă funcție de ministru, Rovana Plumb își va putea extinde puterea în partid. Premierul Ponta mizează pe alianța politică alături de Rovana Plumb în fața baronilor locali, distruși de dosare de corupție.

Rovana Plumb își va numi cel mai probabil un înlocuitor fidel la ministerul muncii; ea controlează deja ministerul fondurilor europene unde l-a promovat pe Marius Nica, unul din protejații săi. 

Plumb mai controlează parțial și ministerul finanțelor prin parteneriatul politic pe care îl are cu ministrul Eugen Teodorovici. Așadar, un singur om va influența un sfert din guvern. În plan județean, Plumb are influență majoră în organizația PSD Dâmbovița.

Tot Rovana Plumb este și președinta organizației de femei a PSD. Doar din aceste inflormații, rezultă că Rovana Plumb este exemplul cel mai bun de inteligență, viclenie și răbdare în politică. În perioada opoziției, actuala ministră a Muncii a fost plecată la Bruxelles ca parlamentar, aici și-a dezvoltat o relație apropiată cu Daciana Sârbu și Corina Crețu-actual comisar european pe dezvoltare.

Privind în istoria PSD, Rovana Plumb este singurul om de încredere al fostului premier Adrian Năstase care a reușit să reziste în conducerea PSD, exceptându-l bineînțeles pe Victor Ponta. Nu întâmplător, Plumb a fost trezorierul de campanie prezidențială a lui Adrian Năstase în 2004, ea a reușit însă să rămână neimplicată în vreun scandal de corupție, deși a avut relații personale foarte apropiate cu familia Năstase, în special cu Dana Năstase.

Rovana Plumb a ocupat în guvernarea PSD și funcția de șefă a autorității pentru protecția consumatorilor.

Acum să vorbim despre vulnerabilitățile doamnei Plumb. Cât timp a condus ministerul Mediului, din mai 2012 și până în martie 2014, Rovana Plumb a gestionat indirect și absorbția fondurilor europene din domeniul mediului.

Fondurile erau gestionate prin POS Mediu, adică programul sectorial de mediu, un organism condus de un anume Ciprian Ghioc, un fost angajat al mogulului Sebastian Ghiță.

Vestea proastă pentru Rovana Plumb și băieții de la POS Mediu este că organismul european de luptă antifraudă – DLAF-  investighează proiectele implementate acolo. O altă bubă investigată de oficiul DLAF sunt și fondurile europene de la ministerul muncii destinate resurselor umane implementate prin organismul POS DRU.

Aici Rovana Plumb nu are chiar așa de multe emoții, însă cel speriat de controalele europenilor este ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, cel care a fost șeful fondurilor europene.

Dosar de politician: Discreta doamnă Plumb a ajuns la șefia PSD. Anchete pentru banii europeni de la Mediu și Muncă
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`