Dosar de politician: Cum se fură prin hotărâri de guvern. Marele jaf ”legal” de la Rompetrol (VIDEO)
Silviu Mănăstire prezintă o demonstrație a modului în care se pot da tunuri cu ajutorul hotărârilor de guvern, adică al legilor.
În România sunt niște băieți deștepți care au reușit să primească o asemenea ștergere de datorii prin lege. Ei sunt kazahii de la compania Rompetrol.
Statul Român avea de recuperat un mizilic de 760 de milione de dolari de la compania Rompetrol în baza unei creditări pe care a făcut-o în anul 2003, atunci când Dinu Patriciu a privatizat rafinăria Midia Năvodari.
Dinu Patriciu a vândut Rompetrol companiei kazahe Kazmunaigaz plus datoria către stat. Kazahii au refuzat să plătească României datoria iar ministerul de Finanțe a deschis mai multe procese pentru a recupera banii.
În februarie 2013 începe nebunia, ministrul de atunci al Energiei, Constantin Niță, îl desemnează pe un anume domn Gabriel Dumitrașcu să semneze un memorandum cu societatea Rompetrol, prin care statul, atenție!, să renunțe la procesele de recuperare a datoriei.
Dumitrașcu a semnat memorandumul deși se află într-o semi incompatibilitate din cauză că făcea parte din consiliul de administrație al Rompetrol ca și reprezentat al statului.
Trecând peste acest mic amănunt, în acest memorandum se prevede că, după ce se vor stinge toate litigiile, Statul român va vinde 26 la sută din acțiunile Rompetrol cu prețul fix de 200 de milioane de dolari către Kazmunaigaz, renunțând astfel la datoria de 760 de milioane de dolari.
În plus, statul român și Kazmunaigaz se vor asocia într-un fond de investiții în care se vor băga 1 miliard de dolari din partea kazahilor.
Afacerea ștergerii datoriilor Rompetrol mirosea încă de atunci a țeapă ordinară. Aceasta este soarta României, să fie țepuită de 25 de ani prin tot felul de contracte dubioase.
Pentru a acoperi tunul, guvernul Ponta, a inițiat o lege organică pentru a valida acest memorandum cu Rompetrol.
În acest dosar Rompetrol, avem de-a face cu unul din marile dosare de corupție ale ultimilor 3 ani. De aceea le cer public procurorilor DNA să dea drumul dosarului Rompetrol, pe care îl țin în sertare.