Silviu Mănăstire a vorbit miercuri, la ”Dosar de politician”, despre puterea rețelei de influență construită în interiorul ANAF de guvernarea tehnocrată.
Timp de un an, tehnocrații au făcut prăpăd în interiorul Fiscului și a Vămii din România, promovându-și prietenii, membri ai familiei, partenerii de afaceri sau oameni loiali în funcții de conducere. Numai pe data de 9 ianuarie 2017 șefii din ANAF și Vamă, numiți de tehnocrați, s-au grăbit și au organizat concursuri de definitivare pe post pentru peste 100 de funcții de conducere din structurile ANAF din țară. Numai la direcția regională București, tehnocrații au scos la concurs 80 de funcții de șefi. În mod evident, precipitarea acestor concursuri are legătură cu instalarea noului guvern PSD. Tehnocrații vor să se înșurubeze pe funcții.
Șeful ANAF, tehnocratul Dragoș Doroș, și-a dat totuși demisia după ce Guvernul Grindeanu a constatat că tehocrații au făcut două rectificări bugetare pozitive, adică au cheltuit mai mulți bani decât au încasat la buget. Tehnocrații au cheltuit în plus o sumă de circa 3 miliarde de euro.
Noul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan, a anunțat un control la ANAF. Ce nu cunoaște însă ministrul este amploarea și puterea rețelei de influență construită în interiorul ANAF de guvernarea tehnocrată. Astfel, Dragoș Doroș se va întoarce într-o funcție bine plătită, de director responsabil cu taxele, la o companie multinațională de consultanță financiară și contabilă de la care a plecat pentru a deveni șef la Fisc.
Încă de la numirea sa în funcție, Dragoș Doroș a fost într-un posibil conflict de interese neanchetat de Agenția Națională de Integritate. Compania de consultanță la care Doroș a fost și va redeveni "tax manager" reprezintă firmele private (de regulă mari companii multinaționale) în relația cu ANAF. La momentul în care Doroș a devenit șeful ANAF, foștii săi colegi consultanți și firmele private pe care aceștia le reprezentau aveau relație directă cu ANAF. Firmele reprezentate de Doroș în relația cu ANAF, cărora acesta le-a oferit consultanță fiscală ani de zile, s-au bucurat să-și întâlnească partenerul de afaceri în fotoliul de șef al Fiscului.
Din acest punct de vedere, numirea lui Dragoș Doroș la ANAF a fost o adevărată operațiune specială. La fel, numirea consultantului fiscal Gabriel Biriș în funcția de secretar de stat în ministerul de Finanțe (amicul lui Dragoș Doroș) se înscrie în aceeași logică a guvernării tehnocraților, aceea în care de multe ori s-a pus lupul paznic la oi.
Ca orice om de sistem, ex- șeful ANAF Dragoș Doroș provine dintr-o echipă de băieți deștepți pe care o regăsim în formulă de joc, prima dată în 2012. Atunci, ministrul de Finanțe era Bogdan Drăgoi (în guvernarea lui Mihai Răzvan Ungureanu), șeful ANAF era Șerban Pop, iar secretar de stat tocmai… Dragoș Doroș. Echipa a fost recuperată parțial în timpul guvernării tehnocrate.
Bogdan Drăgoi a fost și consilier prezidențial al președintelui Băsescu și, mai important, este fiul unui important general de Armată (cu bune contacte externe). Familia lui Drăgoi a fost implicată în afacerile combinatului Sidex Galați.
Șerban Pop a fost șeful ANAF și este considerat o adevărată eminența cenușie a Fiscului. A fost consilier/ director de cabinet al fostului ministru PSD al Finanțelor Mihai Tănăsescu și prieten bun cu fiul acestuia, Șerban Tănăsescu. O perioadă a ocupat funcția de vicepreședinte ANAF (guvernarea Tăriceanu). Șerban Pop a fost reținut într-un dosar de corupție de procurorii DNA, fiind acuzat că a încasat 230 de mii de euro pentru a face trafic de influență în numele omului de afaceri Horia Simu.
Dosar de Politician: Cum au făcut tehnocrații prăpăd în interiorul Fiscului