Dosar de politician: Cristian Rizea, un politruc expert în scandaluri (VIDEO)

Dosar de politician: Cristian Rizea, un politruc expert în scandaluri (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit luni, la ”Dosar de politician”, despre social-democratul Cristian Rizea, care a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri politice.

Marile partide politice încearcă să ne păcălească cu o poveste frumoasă numită „reîmprospătarea clasei politice”, adică fețe noi de politicieni și criterii de integritate. Ironia sorții face ca exact bătrânii politicieni învechiți în rele, gen Vasile Blaga sau Liviu Dragnea, să ceară reforma clasei politice.

În acest sens, vorbim despre un „tânăr” de viitor de la Partidul Social Democrat. Este vorba de Cristian Rizea, deputat de Brăila și candidat la Primăria Sectorului 5 din București, primăria condusă odinioară de Vanghelie.

Povestea lui Rizea este o înșiruire lungă de scandaluri politice fără precedent. Deputatul Rizea, spre deosebire de alți lideri PSD, apare pe prima pagina a ziarelor în situații controversate încă din anii 2003- 2004, adică acum zece ani, când era evident tot un tânăr de viitor al PSD.

Primul lucru care îți atrage atenția la acest deputat Rizea este faptul că nu are o calificare certă, nu are o profesie de care să vorbească și pe care să o fi practicat. Oficial, Rizea este politician PSD, adică om fără meserie, care toată viața a primit funcții și slujbe la stat din partea partidului. Acum, Rizea vrea să ajungă primar la sectorul 5 din Capitală, deși singurele lucruri pe care le-a condus în viața lui au fost mașinile luxoase gen Ferrari.

Rizea este finul fostului ministru PSD al Educației, Alexandru Athanasiu. Prima lui slujbă a fost cea de director de cabinet al ministrului Tineretului și Sportului din Guvernul Năstase. Apoi, Rizea a primit de la partid o slujbă mai bănoasă, aceea de director general la Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor – ANSIT. Prin această agenție aflată în subordinea ministerului Educației se derulau în anii 2000 programele europene destinate sprijinului tinerilor – numite Youth Program.

Așadar, nașul Atanasiu, ministrul Educației, îl ține în funcție pe finul Cristi Rizea. Cu ce scop? În 2006, un control al departamentului antifraudă al Comisiei Europene a arătat că pentru intervalul 2000-2005 au fost deturnați 1,6 milioane de euro din Programul european YOUTH. Acești bani au fost folosiți după bunul plac al lui Rizea pentru a acoperi cheltuielile agenției ANSIT, în loc să fie cheltuiți pentru programe destinate tinerilor.

Așadar, în 2006, Rizea s-a trezit cu un dosar la DNA de care însă nimeni nu mai știe nimic. A fost primul mare scandal al carierei tânărului deputat Rizea.

În perioada în care PSD se afla în opoziție, Cristian Rizea se împrietenește cu un al tânăr de viitor, aflat în prezent în arest la domiciliu, este vorba de Dan Șova. Rizea și Șova sunt implicați la pachet în următorul mare scandal: avocatul Șova, ajuns apoi senator PSD în 2008, îi vinde lui Rizea (de fapt fratelui lui Rizea) o vilă la un preţ de 142.000 de euro.

După cinci ani, deputatul Rizea, în numele fratelui său îi vinde înapoi vila lui Dan Șova pentru suma de 300 de mii de euro. Însă experţii imobiliari au evaluat vila din spatele Guvernului la 1,6 milioane de euro. Fratele lui Rizea, plecat din România, a depus mai multe plângeri penale împotriva deputatului, acuzându-l că, folosindu-se în mod ilegal de o procură, i-a vândut toate proprietățile din țară lui Dan Șova.

Bogdan Rizea mai declară că fratele său a cheltuit în total un milion de euro, bani din care și-a cumpărat un Ferrari și a petrecut vacanțe la Monte Carlo. Așadar Rizea s-a pricopsit cu al doilea mare scandal, care este acum investigat de procuri.

În Monte Carlo, Cristian Rizea intră în legătură cu șmecherii din așa-zisul grup de la Monaco, o echipă de oameni de afaceri și politicieni implicați în cele mai răsunătoare afaceri de corupție. Un exemplu este Puiu Popoviciu, patronul mall-ului de la Băneasa, dar și Dragoș Dobrescu, cercetat chiar acum în dosarul de corupție numit ROMPREST.

Acest Dobrescu este tocmai nașul de cununie al deputatului Rizea. Pe când deputatul se distra la Monte Carlo și își cumpăra Ferrari în leasing, Agenția Națională de Integritate îi făcea dosar lui Rizea. Conform ANI, Rizea a efectuat între anii 2008 și 2011 mai multe tranzacții bancare suspecte în valoare de circa 900 de mii de euro, bani pe care nu îi poate justifica din veniturile sale oficiale.

De unde învârtea Rizea aproape un milion de euro, în condițiile în care în declarația sa de avere este sărac lipit pământului? Evident, i-a găsit probabil în coșul de gunoi din fața hotelului din Monte Carlo. Cu toate aceste scandaluri grele pe care Rizea le poarta în spate, el zice că îl poate întrece pe Marian Vanghelie ca și primar.

Dosar de politician: Cristian Rizea, un politruc expert în scandaluri

Urmăriți B1TV.ro și pe
`