Dosar de Politician: Carabulea și afacerea de corupție cu asigurările Carpatica- găina cu ouă de aur care producea 500.000 de euro pe zi din polițe RCA fără acoperire (VIDEO)
Emisiunea Dosar de Politician de joi, 10 martie a fost dedicată scandalului de corupție din jurul asigurărilor de la Carpatica și a celor care le instrumenta. Realizatorul emisiunii, Silviu Mănăstire a vorbit despre șpăgile date de către Ilie Carabulea, dar și de ițele care erau trase pentru ca totul să meargă conform celor vrute de omul de afaceri.
Ies la iveală amănunte senzaționale din afacerea de corupție Carpatica. Ceea ce părea a fi o afacere românească de succes în domeniul asigurărilor, poate deveni cel mai mare caz de corupție instituțională din România. Un prim amănunt arată că după arestarea boss-ului companiei de asigurări, Ilie Carabulea în primul dosar Carpatica, anchetatorii au intrat în posesia unei agende secrete. În respectiva agendă Carabulea și-a notat spăgile pe care le-a dat politicienilor și funcționarilor de la autoritatea de supraveghere în asigurări ASF și CSA. Prima victimă din agenda lui Carabulea a fost fostul vicepreședinte ASF, Daniel Tudor care a fost arestat pentru o spagă de 300 de mii de euro acum câteva săptămâni alături de soția lui, senator PNL.
În dosar a fost agățat și fostul secretar general al Senatului. După 4 ani de monitorizare a activității companiei Carpatica, investigatorii au descoperit lucruri șocante. Datele financiare și contabile ale societății au fost falsificate; Carpatica nu ar fi trebuit să funcționeze de fapt în ultimii ani cel puțin. Pentru fiecare problemă pe care compania o avea, Ilie Carabulea era dispus să dea spăgi imense că să scape basma curată: astfel au intrat în malaxorul de corupție înalți funcționari din domeniul asigurărilor, politiceni și parlamentari de la toate partidele. Acum procurorii DIICOT și cei de DNA lucrează la două noi megadosare Carpatica. Unul vizează modalitatea în care Angela Toncescu, managerul Carpatica și alți angajați au falsificate ultimele rapoarte financiare pentru a evită intrarea în colaps a companiei. Un alt dosar vizează fapte de corupție. Documentele pe care o să vi le prezint arată că un alt mare rechin este pe cale să între în plasa procurilor.
Personajul în cauză este Tudor Blata fostul vicepreședinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din perioada 2006- 2013. Până să ajungă tartor în industria asigurărilor, Baltă a fost deputat PSD de Constanța și un om apropiat de Viorel Hrebenciuc. Apoi, Baltă a jucat rolul unui fel de mic dumnezeu al asigurărilor din România timp de 7 ani alături de cuplul Angela Toncescu-Daniel Tudor (ambii arestați deja în dosarele Carpatica). Indiciile arată că în decembrie 2012 Baltă și-a trecut în declarația de avere o tranzacție în valoarea de circa 700 de mii de euro ce reprezenta vânzarea unei firme ce deținea un hotel în stațiunea Mamaia, hotelul se numea Coral. Anchetatorii care au ridicat documente de sediile firmelor lui Carabulea au descoperit că Tudor Baltă vicepreședintele CSA a vândut în 2011 firma și hotelul unei societăți denumite Terassib Imobiliare. Compania fusese deținută tocmai de Carabulea și a fost administrată de secretara afaceristului.
Firmă Terrasib nu avea însă bani pentru a-i plăti hotelul șefului din asigurări Baltă așa că a luat un împrumut de circa 1 milion de euro de la Atlasib, altă companie a lui Carabulea. În final, vicele de la asigurări ar fi încasat pe micul sau hotel circa 1 milion de euro, tranzacție suspectă că ar fi fost supraevaluată. În 2015 hotelul lui Baltă a fost preluat în acte de compania Atlasib pentru ca cealaltă firmă Terassib nu a plătit împrumutul fictiv făcut între firme. Evident, acum dl Baltă trebuie să explice procurorilor cum a ajuns să se îmbogățească din banii lui Ilie Carabulea. Genul acesta de inginerii financiare făcute în interiorul grupului de firme deținute de Carabulea erau la ordinea zilei pentru că afaceristul avea nevoie de bani să ungă rotițele sistemului; Carbulea controlează la vedere circa 50 de entități în țară și străinătate.
Ca să înțelegem ce sume uriașe de bani gestiona Carabulea, încât își permitea să dea spăgii sute de mii de euro, chiar milioane, este suficient să știm că într-o stenogramă fiul lui Carabulea spunea că încasează 500 de mii de euro pe zi din polițele RCA. De fapt pe înțelesul tuturor Carpatica vindea bucăți de hârtie, adică polițe RCA fără acoperire, pe care de regulă nu le despăgubea în caz de accident. Banii obținuți erau drenați de Carabulea prin hățișul de firme pe care îl deținea. Când avea necazuri, nea Ilie scotea sacoșa cu euro de la bancă proprie și dădea șpagă. În momentul în care gaura Carpatica a crescut la peste 100 de milioane de euro, Carabulea a început să se sperie, găina lui cu ouă de aur era în pericol. Administratorii Carpartica au falsificat raportările către ASF pentru a continua suveica.
Într-un episod următor o să citim niște stenograme interesante în care regina asigurărilor din România Angela Toncescu se ocupa de coafarea firmei Carpatica, pe care vroia să o vândă unor investitori străini!