Dosar de politician: Cabinetul Cioloș, scris la ministerul de Externe și SIE (VIDEO)
Silviu Mănăstire a vorbit joi la ”Dosar de politician” despre guvernul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș.
În mediul online se vorbește insistent despre faptul că acest guvern ar fi fost în mare măsura creația Serviciului de Informații Externe (SIE). Anume, că o mulțime de miniștri au legături cu ministerul de Externe, că provin sub o formă sau alta din zona diplomației. Ceea ce nu este neapărat rău. Așadar, acest guvern este al diplomaților și al oamenilor din „externe”, oameni care au activat în poziții interesante în afara României.
Președintele Iohannis i-a înscăunat pe ambasadorii Lazăr Comănescu și Mihnea Motoc în pozițiile cheie de la Externe și respectiv Apărare. Comănescu face parte din vechea gardă a dimplomaților care miros de la o poștă a parfumul DIE.
Spre deosebire de el, Mihnea Motoc face parte din noul val de diplomați. Trecutul său arată că, în timpul guvernării PSD-Năstase, a îndeplinit câteva misiuni externe extrem de importante. A ocupat funcția de secretar de stat în MAE pentru integrare europeană. Motoc a lucrat astfel alături de ministrul Integrării Europene, Vasile Pușcaș, la tratatul de aderare la UE. Mai important, actualul ministru Motoc, alături de George Maior, fost șef al SRI și fost secretar de stat în ministerul Apărării, a condus comisia interministerială pentru aderarea României la NATO. Motoc a fost chiar șeful delegației României la negocierile pentru aderarea la NATO. Așadar, noul ministru al Apărării este garantat NATO și Statele Unite sută la sută.
Din zona de externe provine și Claudia Ana Moarcăş-Costea, noul ministru al Muncii. Doamna este soția ambasadorului Doru Costea, născut în județul Sălaj, la Șimleul Silvaniei, de unde provine și Dacian Cioloș. Doamna Moarcăş Costea a fost promovată în guvernarea PSD-Năstase ca adjunct al Avocatului Poporului iar inițial a deținut funcția de secretar general al ministerului de Externe.
În 2011, Doru Costea, soțul ministrei Muncii, a fost numit de Traian Bîsescu în importanta poziție de ambasador al României în China. Legăturile Claudiei Moarcăș Costea cu ministerul de Externe datează de la începutul anilor 90, când a urmat cursurile universitare de relaţii internaţionale la ministerul de Externe.
Așadar, dacă lumea se întrebă care este firul roșu care îi leaga la un loc pe miniștrii lui Cioloș, cu siguranță răspunsul este la ministerul de Externe. De la Externe provine și domnul Vlad Alexandrescu, actualul ministru al Culturii. Alexandrescu a fost ambasador în Luxembourg și, foarte important, membru în partidul Forța Civică, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, actualul director al Serviciului de Informații Externe. Ministrul Culturii este absolvent al unor școli de renume din Franța, unde și-a obținut și doctoratul în filosofia limbajului.
Mergem mai departe cu prezentarea oamenilor de „externe” din Guvern cu numele miniștrilor care au activat în zona Bruxelles în diverse misiuni la fel de externe. Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a fost expert în cadrul reprezentanței României la Uniunea Europeană. Anca Paliu Dragu, ministrul de Finanțe, a fost, începand din 2013, expert al Comisiei Europene și inițial angajata Fondului Monetar Internațional.
Pe acelasi tipar „extern” se încadrează și Aura Carmen Răducu, ministrul Fondurilor Europene, care a ocupat funcția de manager în cadrul directoratului de politică regională a Comisiei, dar și Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului. Aceasta a fost șef de unitate, evident tot la Comisia Europeană.
Și lista de miniștri cu misiuni și joburi externe nu se oprește aici: Raluca Prună de la Justiție este înalt funcționar european iar Achim Irimescu de la Agricultură lucrează și el ca reprezentant al României la Bruxelles.
Din zona de externe provine și șeful cancelariei premierului Cioloș, pe nume Dragoș Tudorache, care a activat zece ani la Bruxelles, dar și ministrul pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. Stoenescu miroase de la o poștă a lucrător în Externe. El este specializat de fapt în relațiile cu țările arabe și Islam.
Astfel, cifrele sunt necruțătoare: 15 miniștri ai guvernului Cioloș provin, sub o formă sau alta, din Externe.