Dosar de politician: Baronii nu pleacă, vin puii lor în funcții. Primarul de la Iași, crescut de Nichita și Simirad (VIDEO)

Publicat: 14 03. 2016, 20:00
Foto: Captură video

Exista o regula in administratia din Romania: daca ai ajuns primar sau sef de consiliu judetean nu pleci din functie indiferent daca faci treaba sau nu. De obicei, baronii pleca doar daca ii salta DNA-ul. Vom vorbi astazi despre urmasii baronilor locali si despre retelele de coruptie electorala prin care acesti baroni au reusit sa subjuge la propriu comunitatile.

15 ani au stat pe cap constantenii cu Radu Mazare iar orasul nu arata deloc bine; 12 ani a stat in functie baronul – iubaret Gheorghe Nichita, primarul orasului Iasi iar inaintea lui un alt baron pe nume Constantin Simirad a fost primar timp de 11 ani. Macar Simirad a fost moldovean istet si s-a retras la timp inainte sa fie arestat. Iasiul, capitala Moldovei, arata la fel de prost ca oras si comunitate dupa 20 de ani de domnie a celor doi baroni Nichita si Simirad.

Cum a fost posibil ca acestia sa ramana in functii atat timp?

Baronii folosesc retele electorale formate din oameni dependenti financiar de partide si de primarii – fie ca vorbim de asistati social sau alte categorii defavorizate, de angajatii directi ai primariei, fie de administratorii de blocuri sau de patronii companiilor care au contracte cu administratia. Toti muncesc pentru baroni cand se da semnalul.

Primarul Nichita folosea de exemplu politia locala pentru a-si spiona amanta, dar atunci cand avea alegeri primarul- iubaret transforma politia din subordine intr-o veritabila armata electorala care lipea afise sau ii controla pe adversari. Toti primarii detin asemenea brigazi electorale. De aceea reusesc sa ramana in functii.

Baronul Simirad i-a transferat in 2003 reteaua electorala lui Nichita iar acum mostenitorul lui Nichita un anume Mihai Chirica se pregateste sa devina primar la Iasi. Chirica detine controlul in cateva foste cartiere muncitoresti de unde isi trag voturile cei de la PSD care au condus Iasiul timp de aproape 20 de ani. Povestea lui Chirica este clasica: a fost baiatul de incredere al baronilor Simirad si Nichita, a crescut mare si acum aspira si el la titlul de baronas. In anii 2000 Mihai Chirica a fost racolat de Simirad la directia tehnica a primariei.

Chirica lucra pe atunci la societate de constructii CONEST, o firma abonata la lucrarile cu primaria. Chirica a fost promovat apoi in regimul Nichita director tehnic al primariei functie prin care avea control pe caietele de sarcini ale licitatiilor si pe toate investiile si contractele primariei.

Toate licitatiile controversate de lucrari pentru care fostul primar Nichita da acum explicatii la DNA au trecut si prin mana lui Chirica. Incepand cu anul 2008 baronul Nichita i-a predat acestuia administrarea efectiva a primariei iar in 2012 l-a promovat viceprimar.

Nichita deja devenise un baron putred de bogat si amator de calatorii in destinatii exotice. Primul lucru insa pe care Chirica l-a facut dupa ce a ajuns primar- interimar a fost sa-i baga cutitul in spate fostului sau patron spiritual; Nichita si Chirica sunt legati ombilical de multiple dosare penale care sunt pe cale sa explodeze la DNA. Chrica spera, insa sa fie ales primar la Iasi in ciuda trecutului sau de servant al administratiei Nichita bazandu-se pe reteaua electorala a PSD; toate slugile lui Nichita s-au incolonat in spatele lui Chirica.

Acum, el pozeaza in baiatul bun si muncitor desi a fost partas la mai toate deciziile ciudate din ultima perioada a mandatului lui Nichita- perioda in care il parasise amanta pe primarul gelos. In februarie 2013 baronul Nichita a dispus si vice-primarul Mihai Chirica a executat tăierea alinimentului de tei din centrul Iașiului.

Teii sunt simbolul orasului si ai lui Eminescu; au fost insa inlocuiti cu arbuști japonezi pitici. Problemele primarului Chirica sunt insa mult mai grave. Relatia sa de cumetrie cu patronul companiei de transport Unistil este binecunoscuta la Iasi. Compania Unistil administreaza de facto transportul public din oras in baza unui contract de asociere cu regia de transport local – RATP.

Cumatrul lui Chirica beneficiaza de un contract beton: Unistil ofera autobuze invechite regiei locale pentru a acoperi trasee, dar regia suporta toate cheltuielile, inclusiv salarizarea personalului. Unistil incaseaza toti banii din bilete.

In niciun oras mare din Romania nu exista o asemenea capusare pe fata a regiei de transport local. Mare amator de spritz primarul Chirica si cumatrul sau de la Unistil obisnuiesc sa chefuiasca la motelul Bucium. Probabil isi fac socotelile pentru urmatorii 4 ani de prosperitate.

Dosar de politician: Baronii nu pleacă, vin puii lor în funcții. Primarul de la Iași, crescut de Nichita și Simirad