Unul dintre cele mai mari jafuri naţionale a fost şi este afacerea vânzării resurselor de cupru ale României. Compania de stat Cupru Min este exploatată la sânge de 6 ani şi se află în pragul falimentului.
Povestea Cuprumin este reprezentativă pentru jaful care s-a practicat în România în ultimii ani.
Pe vremuri, România deținea un sistem integrat de productie a cuprului – aveam resurse naturale de cupru recunoscute, aveam exploatări miniere și aveam combinate care produceau metalul atât de prețios.
Prima dată, statul roman a privatizat compania CUPROM, combinatul care producea lingourile de cupru. Cumpărătorul a fost controversatul afacerist Horia Schiopu Simu, poreclit bancherul cuprului. Simu a fost băiat deștept și, după ce a preluat Cuprom, a pus ochii și pe societatea Cuprumin, cea care, prin exploatările minere pe care le deține, scotea minereul din pământ și îl purifica.
Cuprumin și Cuprom erau două societăți legate ombilical – una exploata minereul, cealaltă producea efectiv cuprul. Însă Simu Schiopu a înțeles că cele mai mari costuri financiare sunt cele legate de scoaterea minereului din pământ, adică munca cea mai grea și costisitoare o facea Cuprumin, adică statul român.
Profiturile însă, avea să le faca acest Simu Schiopu pe spatele statului. Așa că, în 2007, afaceristul a semnat un contract cu dedicație prin care cumpara ieftin minereul de la Cuprumin și îl rafina la Cuprom, societatea lui. Sau pur și simplu îl vindea altor combinate.
Afacerea a fost perfectată în timpul ministrului Economiei Varujan Vosganian, cel care se pretinde un domn curat ca lacrima. Acest Simu Schiopu era un apropiat al liderilor PNL din acea perioadă.
Nu întamplător, Simu Schiopu a primit în timpul guvernării PNL- Tăriceanu, în februarie 2008, 100 de milioane de euro de la agenția pentru restituirea proprietăților – ANRP. Acest Simu
Schiopu a exploatat la sânge compania de stat Cuprumin, a cumpărat minereul ieftin, a folosit la maxim utilajele și angajații. În final, Cuprumin a rămas cu problemele de mediu și cu datorii imense.
Aflați mai multe despre acest dosar din materialul video de mai jos.