Dorel Constantin Onaca propune măsuri pentru protecția civilă în situații de urgență și facilități pentru persoanele nevoiașe

Publicat: 21 04. 2024, 14:04
Actualizat: 21 04. 2024, 14:08

Dorel Constantin Onaca, candidatul Partidului România Mare la Primăria Capitalei, propune un set de măsuri pentru protecția civilă, atât în situații de urgență, cât și ca formă permanentă de asistență pentru persoanele nevoiașe.

Candidatul la alegerile locale din 2024 identifică lipsa unor planuri pentru situațiile de criză, precum cutremure, inundații severe sau bombardamente. Pentru preîntâmpinarea problemelor, propune utilizarea spațiilor vacante din subsolurile blocurilor.

„Protecția civilă este un lucru esențial pentru siguranța populației în caz de dezastru dar și în regim permanent – pentru asigurarea unui minim ajutor necesar celor nevoiași! În București, în caz de dezastru (cutremur, inundație severă, bombardament, etc.), populația nu știe și nici nu are unde să se refugieze, chiar și atunci când sunt atenționați dinaintea producerii catastrofei !

Propun amenajarea imediată a unor hab-uri de urgență prin curățarea, igienizarea și amenajarea în acest scop a tuturor spațiilor vacante aflate la subsolurile sau demisolurile blocurilor de locuințe construite în perioada comunistă. În prezent, sunt peste 16.000 de astfel de blocuri în București, solide structural”, transmite candidatul PRM.

Candidatul sugerează igienizarea și adaptarea acestora pentru a servi ca adăposturi în caz de dezastru. În plus, Onaca subliniază că programele de curățare ar reduce riscurile sanitare precum infestările cu șobolani și gândaci. Pe lângă funcția de protecție în caz de urgență, aceste spații pot benefica de montarea unor grupuri sanitare, facilități pentru prepararea și servirea alimentelor și paturi pliabile, transformându-le în centre de asistență socială permanente. Acestea ar servi ca adăposturi și cantine sociale pentru persoanele nevoiașe, oferindu-le un minim de hrană și sprijin.

„Subsolurile sau demisolurile acestor imobile, în majoritate cu acces facil din stradă, sunt în acest moment în proporție majoritară nefolosite și aflate într-o stare avansată de mizerie și insalubre. Doar curățarea lor ar reduce drastic fenomenul prezenței șobolanilor, gândacilor și al riscului bolilor asociate cu acestea pentru locuitorii acestor blocuri și a zonei din proximitate. Ele au un potențial ridicat de a funcționa ca habitate de urgență în caz de dezastru, fiind ușor accesibile populației în restriște. Ele trebuie să aibă independență energetică, rezerve de apă și paturi pliabile.

Prin amenajarea și dotarea acestora cu grupuri sanitare, spații de depozitare, preparare și servire a alimentelor de strictă necesitate, și spații de refugiu ele pot fi utilizate în mod curent pentru a oferi minimul necesar de hrană și asistență socială pentru nevoiași”, se menționează în comunicat.

Monitorizare permanentă și integrare cu serviciile de urgență

Onaca dorește implementarea unui sistem de monitorizare video permanentă, care să fie conectat digital cu instituțiile de ordine și siguranță publică, precum și cu unitățile medicale. Acest sistem ar permite un control eficient asupra fenomenelor asociate cu persoanele fără adăpost și ar contribui la prevenirea răspândirii bolilor infecțioase în rândul populației.

„Monitorizarea permanentă video, conectată digital cu instituțiile de ordine și siguranță publică dar și unitățile medicale pot oferi control asupra fenomenului prezenței acestor oameni care dorm pe străzi, în mijloacele de transport în comun sau în alte spații urbane, care pot periclita sănătatea acestora dar și a populației din aceste spații (prin răspândirea de păduchi, purici, boli infecțioase, etc.)”, propune Dorel Constantin Onaca.