Contestat în Polonia, iubit în Europa: Cine este Donald TUSK, politicianul care a impresionat întreaga Românie cu discursul său de la Ateneu (VIDEO)
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a impresionat toată România cu un discurs impecabil, susținut într-o română perfectă, la evenimentul ce a marcat preluarea de către România a președinției Consiliului UE. Donald Tusk i-a îndemnat pe români să apere libertatea, adevărul, statul de drept și constituția, așa cum Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând, în 1986. Polonezul a impresionat vorbind despre Dacia, Mircea Eliade, Emil Cioran, Tristan Tzara și Helmuth Duckadam. ”România are puterea de a fascina și de a încânta”, a fost una dintre concluziile sale.
Respectat și apreciat în toată Uniunea Europeană, Donald Tusk este, însă, un personal extrem de controversat în țara sa. Tusk a ajuns în conflict deschis cu liderii politici de la Varșovia după ce, așa cum i-a îndemnat pe români, așa a luptat și el pentru democrație și stat de drept la el acasă. Polonia a devenit una dintre țările-problemă ale Uniunii după ce Partidul Lege și Justiție, odată ce a câștigat guvernarea, a adoptat o serie de măsuri extrem de controversate, care au pus în pericol statul de drept și independența Justiției în Polonia. Guvernul de la Varșovia face acum pași înapoi, dar doar după o luptă pierdută la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Jaroslaw Kaczynski, considerat premierul din umbră al Poloniei, nu a uitat niciodată opoziția manifestată de Uniunea Europeană, implicit de către polonezul Donald Tusk, din funcția acestuia de președinte al Consiliului European.
Vezi AICI discursul impresionant susținut de Donald Tusk pe scena Ateneului Român
În noiembrie 2018, Donald Tusk le-a transmis liderilor polonezi ”să revină la normal” în ceea ce priveşte poziţia Poloniei în Uniunea Europeană, menţionând că în caz contrar, ar fi următoarea ţară după Marea Britanie care părăseşte Blocul comunitar: ”Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Şi mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajaţi pe această cale să revină la raţiune. Polexit, adică ieşirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap – cine va dori, îl va crede, trebuie crezut. Problema este că nici (fostul prim-ministru britanic David) Cameron nu avea intenţia să-şi scoată ţara din UE. Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieşirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să iniţieze procesul care poate duce la acest rezultat. Este o problemă foarte serioasă, riscul este foarte mare, îmi doresc ca toată lumea să revină la normal”.
Chiar în perioada în care ținea acest discurs, Tusk a compărut ca martor în faţa unei comisii parlamentare care anchetează o piramidă financiară, ce a funcţionat în vremea când el era şef al guvernului.
A fost una dintre recentele ieșiri ale lui Donald Tusk, fost premier al Poloniei în perioada 2007-2014, împotriva modului de conducere al lui Jaroslaw Kaczynski.
Kaczynski nu a uitat niciuna dintre aceste poziții critice, așa că, în 2017, Varșovia s-a opus realegerii lui Tusk în fruntea Consiliului European. Polonia l-a propus în loc pe Jacek Saryusz-Wolski, dar diplomaţii europeni de la Bruxelles au respins idea, apreciind că va fi prezentată o nouă candidatură a lui Tusk. În mai 2017, Donald Tusk, în ciuda opoziției Guvernului din propria țară, a câștigat un nou mandat la conducerea Consiliului European.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Însă, popularitatea europeană nu l-au ajutat foarte mult în propria țară, unde a ajuns să fie destul de contestat în ultimii ani. Sunt deja celebre imaginile în care a fost așteptat în gara din Varșovia de proetstatari, care au afișat pancarte cu chipul său în zeghe, pe modelul protestelor #rezist din România, unde astfel de imagini apar cu Liviu Dragnea sau Adrian Năstase.
Tusk a fost acuzat că de la nivelul funcției sale europene a făcut mai mult pentru Germaniei, decât pentru Poloniei, unele din deciziile sale fiind privite cu suspiciune la Varșovia
Joi, la Ateneul Român, Donald Tusk a vorbit din nou despre stat de drept, despre libertate și democrație. Într-o română perfectă, polonezul i-a îndemnat pe români să apere aceste valori:
”România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”.