Dominic Fritz (USR): PSD pare să controleze procesul de vot în România, cu ajutor PNL. E înspăimântător pentru democrație. Cum să le mai spunem tinerilor că votul lor contează, dacă nu ne asigurăm că procesul electoral e corect? (VIDEO)

Publicat: 13 06. 2024, 22:25
Foto: Dominic Fritz / Facebook

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei și candidat la președinția partidului, a declarat că PSD a ajuns să controleze procesul electoral în România. El a subliniat că e extrem de periculos pentru democrație ca un partid să capete o asemenea putere.

Fritz a insistat că e nevoie ca toate erorile și fraudele de la Sectoarele 1 și 2, dovedite, să fie eliminate, căci dacă nu ne asigurăm că procesul electoral se face corect, atunci cum să le mai spunem tinerilor să meargă la urne, că fiecare vot contează?

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

De ce e important ca toate acuzațiile de fraudă electorală să fie lămurite

„Tăcerea Guvernului sau bagatelizarea acestor cazuri din partea Guvernului, a PSD-PNL, e foarte îngrijorătoare pentru că aici n-ar trebui să fie vorba despre politică. Aici e vorba de încredere în sistem.

Noi cum să le cerem tinerilor să vină la vot, le spunem ”votul tău contează, chiar la un singur vot distanță ai putea să faci diferența”, apoi le spunem ”hai că votul tău n-a contat așa de mult, că n-am fost atenți, am mai corectat din pix, am mai dat acolo 2 voturi și de acolo am luat 5 voturi”. Nu merge așa! E un pericol pentru societate. Apoi să nu ne mai mirăm de ce unii zic ”votez cu partidele care ne promit să fie ca-n Rusia””, a declarat primarul USR.

Fritz a insinuat apoi că nici n-ar trebui crezută așa-zisa imparțialitate a Guvernului PSD-PNL deoarece candidații în avans din Sectoarele 1 și 2, avantajați dacă nu sunt îndreptate erorile/fraudele, sunt chiar de la PSD-PNL.

Dominic Fritz a mai spus că peste tot unde sunt contestații trebuie să fie o renumărare a voturilor, iar dacă sunt validate deși încă există dovezi de fraudă, e nevoie de o contestație în instanță, „iar în cel mai rău caz trebuie refăcute alegerile”.

Fritz: PSD controlează procesul de vot

Primarul USR a amintit apoi că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituția responsabilă de buna organizare a alegerilor, e condusă de Toni Greblă, personaj care a făcut parte din PSD și care, de-a lungul timpului, a avut numeroase funcții în care a fost pus tot de PSD.

Inclusiv la șefia AEP a fost propus de PSD și a trecut tot cu voturile PSD. Deci nu e imparțial.

„În niciun caz nu putem să ignorăm dovezile clare. Mi-aș dori din partea dlui CIucă, Ciolacu o declarație, dar nu ironică. Cred că dl Ciolacu a spus că oamenii nu vor circ pe stardă. Aici nu vorbim de circ, ci e niște procese verbale”, a continuat acesta.

„Asta e partea îngrijorătoare, alarmantă, că PSD, ca partid, cu structura de partid controlează procesul de vot în această țară, așa se pare. Cu ajutorul PNL. Candidatul PNL se declară câștigător cu 500 de voturi avans, fără să comenteze toate aceste dovezi, să spună ”nu vreau să fiu primar nelegitim sau unde există o umbră de îndoială, n-am nicio problemă să numărăm din nou, cu toată lumea, pe masă”. Așa se face în democrație!

Ideea că am putea să fi ajuns într-un punct în care sistemul de vot e politizat e înspăimântătoare!”, a mai declarat Dominic Fritz, pentru B1 TV.