Dominic Fritz: E un eșec colosal și o rușine națională modul dezastruos în care s-au organizat aceste alegeri. Toni Greblă trebuie să-și dea demisia

Publicat: 12 06. 2024, 18:48

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), a precizat că modul în care au fost organizate aceste alegeri reprezintă “un eșec colosal și o rușine națională, e un salt în timp, înapoi în anii ‘90”.

De asemenea, Fritz a mai spus că președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, trebuie să-și dea demisia.

„E un eșec colosal și o rușine națională modul dezastruos în care s-au organizat aceste alegeri”

„Vă rog să fiți atenți la ce se întâmplă la București și în alte locuri din țară cu numărarea voturilor. Ne privește pe toți. Cui îi pasă de democrație în România trebuie să fie oripilat acum. Eu sunt.

Clotilde Armand, Radu Mihaiu, Allen Coliban, colegii mei din București și Brașov, se luptă și acum pentru voturile oamenilor, nu pentru voturile lor pe persoană fizică. Și asta face cauza lor, cauza tuturor românilor care încă mai cred în democrație.

În Sectorul 1, într-o secție, PSD avea 227 voturi, iar Clotilde Armand 193. Pe site-ul AEP însă apare un proces verbal, nesemnat de nimeni, în care Clotilde mai are doar 6 voturi. Într-o altă secție, procesul verbal semnat de reprezentantul USR nu este identic cu cel transmis de președintele de secție și urcat pe site-ul AEP. Și evident că s-a umblat și la voturi. Din pix. S-au mai luat câteva zeci de voturi.

Lista secțiilor cu probleme continuă tot așa, situații similare sunt și la Sector 2. În amândouă curse, primarii USR sunt „în spate” cu doar câteva sute de voturi. Este evident de ce trebuie renumărate voturile. Dar PSD, care controlează și președintele AEP (care organizează alegerile), refuză. Iar observatorii sunt dați afară din secții cu jandarmii.

Știu de o primărie din județul Mureș, unde s-au renumărat de șapte ori voturile (acolo s-a putut) și de fiecare dată a ieșit un alt candidat câștigător. În Bihor, s-au renumărat voturile și a câștigat un alt candidat primăria, la un singur vot distanță. În Ialomița, colegi de-ai mei n-au intrat inițial în Consiliul Local pentru că au lipsit două voturi. Au cerut renumărare și au rezultat încă 33 de voturi în plus care se ”pierduseră” și acum au doi consilieri locali.

Aceste situații există, indiferent dacă sunt rezultatul unor fraude sau e doar neatenția după 30 sau 40 ore de stat fizic în secții. Tocmai de aceea într-o democrație e absolut normal să poți renumăra voturile. De aceea sigilăm voturile în saci, de aceea nu le-am aruncat încă la gunoi.

E un eșec colosal și o rușine națională modul dezastruos în care s-au organizat aceste alegeri. E un salt în timp, înapoi în anii ‘90.

Președintele AEP, Toni Greblă, trebuie să-și dea demisia.

Iar voturile, acolo unde există dubii, trebuie renumărate. Acum!”, a scris Dominic Fritz, miercuri, pe pagina sa de Facebook.