Dominic Fritz, despre măsurile pregătite de Guvern: O idioțenie. Dacă sunt probleme cu bugetul țării, Guvernul să-și reducă numărul de angajați și pensiile speciale. Unde s-a mai văzut țară cu 200 de secretari de stat? (VIDEO)
Dominic Fritz (USR), primarul municipiului Timișoara, a catalogat măsurile pregătite de Guvernul Ciucă, teoretic, pentru a face economii la bugetul de stat ca fiind „o aberație totală” și „o idioțenie”. Fritz a explicat de ce Guvernul nu va face niciun fel de economie la bugetul țării dacă obligă administrațiile locale să reducă din propriile cheltuieli. De asemenea, nici interdicția privind angajările la stat nu ajută, ba dimpotrivă.
Primarul a mai susținut că, în fapt, Guvernul PSD – PNL – UDMR vrea doar să arunce responsabilitatea la alții, iar dacă ar dori cu adevărat să facă economii la buget, ar trebui să taie pensiile speciale, să desființeze din agenții și sinecuri și să reducă numărul de secretari de stat: „Unde s-a mai văzut țară cu 200 de secretari de stat?”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Dominic Fritz, despre pachetul de măsuri al Guvernului: O aberație totală
Primarul din Timișoara a explica întâi de ce face rău interdicția privind angajările la stat: „E o aberație totală, aș spune o idioțenie, pentru că bugetul de stat nu are nicio legătură cu bugetul orașelor. Nouă oricum, prin lege, nu doar că ne sunt plafonate posturile, adică nu putem să angajăm cum vrem, ci avem un număr maxim dep osturi mereu, bugetele noastre se alcătuiesc din veniturile noastre. Eu nu pot să cheltuiesc niciun leu în plus față de ce încasez prin taxe și impozite atât locale, cât și prin impozitele pe venit ale celor care lucrează în Timișoara. Nu pot să mă îndatorez cum o face Guvernul dacă nu mi se închide bugetul. Și a cum vine Guvernul și-mi spune că nu mai am voie să fac angajări. Asta înseamnă că dacă-mi pleacă mâine un arhitect, se pensionează sau merge în concediu de maternitate, nu pot să-l înlocuiesc și cetățenii așteaptă și mai mult pentru o autorizație de construcție”.
Referitor la faptul că în administrația locală s-ar face prea multe angajări, și multe pe pile, Fritz a susținut că ponderea acestora din toate angajările la stat e doar de 22%. În plus, numărul angajărilor în administrația locală a scăzut față de anul trecut „tocmai că din banii noștri trebuie să facem aceste cheltuieli”.
Fritz: Guvernul oricum nu va face economii la bugetul de stat prin aceste măsuri
„Economia pentru bugetul de stat e zero! Că dacă eu fac economie într-un capitol bugetar. de exemplu. la salarii, pot să cheltuiesc banii ăștia altundeva, adică nu mi se reduc veniturile. Iar dacă ar fi cazul să mi se redică veniturile pentru că… nu știu… economia merge mai slab sau nu mai avem așa multe încasări la nivel local, atunci e tot treaba mea de primar și al Consiliul Local să decidem unde facem e onomii, nu să ne impună Guvernul că, de exemplu, la capitolul bunuri și sevricii să tăiem 10%. E atât de arbitrar și lipsit de sens, că e revoltător și doar arată lipsa de strategie și măsura de haos ce guvernează la București. (…)
Noi oricum cheltuim toți banii pe care-i încasăm. Dacă Guvernul îmi impune să fac o reducere într-un anumit capitol bugetar, tot ce fac e să mut banii într-un alt capitol și-i cheltuiesc pentru altceva. Oricum o să cheltuiesc toți banii pe cere o să-i încasez anul acesta, n-o să-i dau înapoi la Guvern. (…) Cu ce-l ajută pe Guvern? Că banii tot la mine rămân, economia rămâne la mine și-o mut în alt capitol bugetar, nu câștigă Guvernul absolut nimic”, a insistat primarul USR din Timișoara.
Programul „Timișoara – Capitală culturală europeană”, în pericol
Fritz a mai susținut că programul „Timișoara – Capitală culturală europeană” ar putea fi în pericol din cauza acestor așa-zise măsuri de economisire: „Toate programele culturale sunt finanțate preponderent prin acest capitol bugetar de bunuri și servicii, adică finanțările nerabursabile pentru concerte spectacole de teatru etc sunt finanțate, nu le facem noi, dăm bani la operatori culturali, ONG-uri, artiști să facă aceste spectacole. Noi anul acesta creștem foarte mult bugetul și nu pot acum, în mijlocul anului, să reduc cu 10% bugetul. Ce să le zic? Că nu le mai închiriez o scenă, să cânte cu jumătate de chitară?”.
Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru a face economii la bugetul țării
Dominic Fritz a acuzat apoi Guvernul că vrea doar să arunce responsabilitatea pe alții și să stârnească haosul, ca nimeni să nu mai stie cine e, de fapt, de vină pentru această situație și ce trebuie făcut.
„E o încercare de a răspândi responsabilitatea cumva peste tot, că peste tot se angajează și peste tot trebuie să se strângă cureaua. Nu! Guvernul, dacă are o problemă cu bugetul de stat, trebuie să strângă cureaua și să ia decizii foarte, foarte dificile: trebuie să reducă numărul de angajați, numărul de secretari de stat. Unde s-a mai văzut țară cu 200 de secretari de stat? Da, trebuie să reducă pensiile speciale! Vorbim de niște discuții de fațadă prin care se încearcă să se creeze un haos”, a mai declarat Dominic Fritz, pentru B1 TV.