Documentul emis de Ministerul Sănătății care îl contrazice pe ministrul Alexandru Rafila pe tema paturilor pentru marii arși. Câte sunt de fapt
Un document semnat de secretarul de stat Cătălin Vișean din Ministerul Sănătății, pe 7 august anul acesta, arată că „în prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”.
Asta deși ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a declarat luni seară, la Medika TV, că în România sunt funcţionale 34 de paturi de mari arşi, dintre care 24 sunt pentru adulţi şi 10 pentru copii. El a repetat cifrele marți, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV.
România „are 24 (de paturi) pentru adulți și 10 pentru copii”, a susținut Rafila în cadrul Știrilor B1, prezentate de Gabriela Mihai.
Când i s-a spus despre acest document, citat de G4Media, și faptul că trebuie lămurită situația exact, Rafila a afirmat: „Da. Mulțumesc frumos, la revedere”. Și a pus punct discuției.
Ce a făcut PSD de când conduce Ministerul Sănătății
Potrivit unui ordin de ministru din mai 2017, aflat în vigoare, paturile pentru mari arși sunt doar în centrele de arși, pe care România nu le-a construit. La 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în România nu a fost construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, ci doar au fost renovate câteva unități la standarde pentru tratarea pacienților cu arsuri medii. PSD a condus Ministerul Sănătății jumătate din această perioadă, amintește G4Media.
„Noi avem, în momentul de faţă, în ciuda unor informaţii false care circulă pe unele siteuri de mass-media, numărul de paturi disponibile este de 34, din care 24 pentru adulţi, 10 pentru copii. Iar în cadrul a trei proiecte pe care le-am pus în aplicare şi se construieşte acolo, la Timişoara, la Târgu Mureş şi la Grigore Alexandrescu, vor mai fi operaţionalizate circa 20 de paturi”, a declara Alexandru Rafila, luni seară, la Medika TV.
Document al Ministerului Sănătății: Există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii
În iulie 2023, ministerul condus de Alexandru Rafila a pus în dezbatere publică un ordin prin care sunt modificate criteriile din ordinul aprobat în 2017 pentru încadrarea în categoria centru de arși a unei secții.
Supraviețuitori și membri ai familiilor victimelor din Colectiv au acuzat atunci Ministerul Sănătății că vrea să coboare standardele îngrijirii pacienților cu arsuri, propunând modificări legislative care creează centre de arși „din pix”.
În răspunsul transmis de Ministerul Sănătății semnatarilor acestui mesaj și obținut de G4Media, datat 7 august 2023 că „în prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”.
România are 6 locuri pentru marii arși la Floreasca, conform documentului din 7 august, care afirmă că unitatea a fost acreditată ca Centru de arși. De asemenea, are unități funcționale pentru arși – acreditate pentru tratarea cazurilor medii – 21 de paturi pentru adulți la Timișoara (5 locuri), Iași (5 locuri), spitalul de arsuri din București (5 locuri) și spitalul Bagdasar Arseni din Capitală (3 locuri) și 13 pentru copii la spitalul „Grigore Alexandrescu” din București (10 locuri) și la Iași (3 locuri).
Acestea sunt locurile despre care vorbește ministrul Rafila ca fiind paturile pentru marii arși, iar un ordin pus în dezbatere publică de minister relaxează din criteriile stricte în vigoare, pentru a acredita unitățile ca centre de arși.
Potrivit Libertatea, la cea mai nouă unitate pentru arși, de la spitalul Bagdasar Arseni, un raport al Corpului de control al ministerului constata, în anul 2021, nereguli grave, inclusiv absența unor circuite adecvate, secția ATI fiind la alt etaj decât cea de chirurgie plastică, iar pacienții cu arsuri erau transportați cu aceleași lifturi folosite pentru toți pacienții din spital.