Mai multe documente străvechi, care descriu viaţa de zi cu zi a comunităţii evreieşti din Asia Centrală, în Evul Mediu, au fost descoperite într-o peşteră din Afganistan şi prezentate în premieră joi la Ierusalim, relatează AFP.
„Este pentru prima dată când am alcătuit o colecţie importantă de documente care evocă civilizaţia şi cultura evreilor din acele ţinuturi”, la începutul secolului al XI-lea, a declarat profesorul Haggai Ben-Shammai, directorul Bibliotecii Naţionale din Israel.
Documentele au fost descoperite din întâmplare într-o peşteră ocupată de vulpi, în urmă cu doi ani, în nordul Afganistanului.
Ele au fost găsite într-o „geniza”, o ascunzătoare amenajată cu scopul de a adăposti în mod tradiţional documente cu un caracter religios, care nu pot fi aruncate şi îngropate.
Geniza afgană, cea mai îndepărtată geografic de Israel descoperită până în prezent, conţinea câteva sute de documente, care au intrat apoi în posesia mai multor colecţionari şi comercianţi din lumea întreagă.
Colecţia include documente redactate în limba iudeo-persană, dialectul dominant din epocă, transcris cu caractere arabe şi ebraice şi traduse în limbile arabă şi ebraică.
Acele documente atestă în premieră implantarea unei comunităţi evreieşti într-un loc central de pe ruta comercială care lega China de Occident.
Ele conţin printre altele şi un comentariu despre „Cartea lui Isaia” făcut de un exeget al secolului al X-lea, Saadia Gaon.
„Până acum, nu aveam niciun document care să ateste prezenţa evreilor în această parte a lumii persane”, a declarat Haggai Ben-Shammai.