DNA, replică pentru Valer Dorneanu: Dovada că respectăm deciziile CCR sunt cele 801 dosare închise după dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / 426 milioane de euro, prejudicii nerecuperate

DNA, replică pentru Valer Dorneanu: Dovada că respectăm deciziile CCR sunt cele 801 dosare închise după dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / 426 milioane de euro, prejudicii nerecuperate

Direcția Națională Anticorupție a reacționat, joi, după ce Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, le-a cerut procurorilor anticorupție, inclusiv șefului lor, Crin Bologa, să pună în aplicare deciziile Curții și să nu le mai comenteze. Replica lui Dorneanu venise după ce DNA a transmis că a fost nevoită să claseze 801 dosare din cauza deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, prejudiciul total de peste 426 de milioane de euro nemaiputândfi recuperat. Acum, DNA a revenit cu un comunicat în care a susținut că niciodată nu a avut atacuri la persoană și niciodată nu a comentat deciziile CCR, ci doar le-a aplicat. Dovada, precizează Direcția, este tocmai faptul că a fost nevoită să închidă atât de multe dosare.

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale: Misiunea DNA este să aplice deciziile CCR, nu să le comenteze

Direcția Națională Anticorupție a transmis că, din iulie 2016 și până în prezent, a clasat 801 dosare, după decizia Curții Constituționale privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Prejudiciile constatate în aceste dosare depășesc valoarea de426 de milioane de euro, bani care nu vor mai putea fi recuperați.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat apoi că procurorii anticorupție, inclusiv șeful lor, Crin Bologa, trebuie să aplice deciziile Curții, nu să le comenteze: „Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze”.

DNA: Dovadă că procurorii anticorupție respectă deciziile CCR sunt cele 801 dosare penale închise ca urmare a dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu

Joi, Direcția Națională Anticorupție i-a răspuns lui Valer Dorneanu, susținând că ea aplică deciziile CCR, dovadă fiind tocmai faptul că a clasat aceste dosare.

DNA precizează că niciun procuror al instituției nu a comentat sau contestat în vreun fel hotărârile Curții Constituționale. Direcția insistă, de asemenea, că nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nici pe viitor nu va face acest lucru.

Totodată, Direcțiaa ținut să asigure românii că „lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent”.

Cât despre precizările DNA care l-au nemulțumit pe Valer Dorneanu, Direcția explică faptul că procurorul șef Crin Bologa nu a făcut decât să răspundă unor jurnaliști despre cauzele care au dus la reducerea activității DNA. Printre acestea, el a menționat faptul că anumite posturi de procurori au rămas neocupate, unii procurori au plecat pentru că a crescut vechimea necesară activării în această instituție, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor și persoanelor publice/juridice private, respectiv reducerea competenței materiale a Direcției.

Printre aceste cauze a fost enumerată, cu precizarea,în mod expres, că nu se atacă deciziile CCR, și faptul că una dintre aceste hotărâri, cea referitoare la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, a dus la scăderea numărului de dosare trimise în judecată.

„O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari”, precizează DNA, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)