DNA a dispus începerea urmăririi penale a omului de afaceri Nelu Iordache, pentru spălare de bani și deturnare de fonduri

DNA a dispus începerea urmăririi penale a omului de afaceri Nelu Iordache, pentru spălare de bani și deturnare de fonduri

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de deturnare de fonduri.

Acesta este învinuit și de spălare de bani, pe lângă acuzația de deturnare de fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, într-un dosar ce vizează lucrări de utilitate publică efectuate de firma pe care o conduce, Romstrade.

Nelu Iordache este acuzat de deturnare de fonduri la construcția primului tronson al autostrăzii Arad-Nădlac, adjudecată de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano, potrivit Departamentului de Luptă Anti-Fraudă.

Cea mai mare parte fondurilor deturnate, și anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcția autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăți către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare, precizează DNA.

Procurorii motivează că restul de bani au fost folosiți pentru fie la rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni.

Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a rezilitat, în 22 noiembrie, contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul invocat fiind întârzierea lucrărilor.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop, afirma la începutul lunii noiembrie, că a fost notificat constructorul, iar rezilierea a contractului va fi operată în termen de 15 zile.

Motivul pe care l-a invocat compania este întârzierea în execuție, doar 20% din lucrări fiind efecutate până data respectivă, față de 70% , cât ar fi trebuit.

Nelu Iordache, urmărit penal pentru deturnare de fonduri

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`