Dincolo de promisiunile privind guvernarea profesionistă, în interesul românilor, PSD și PNL au avut grijă să-și mai împartă niște funcții. Ambele bine plătite. Este vorba despre șefia ANRE, care a ajuns la George Niculescu, un apropiat al lui Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, și despre conducerea ANCOM, care a ajuns la Valeriu Zgonea, fost deputat PSD cu patru mandate, condamnat la închisoare în primă instanță pentru abuz în serviciu, dar salvat de hotărâri date de Curtea Constituțională.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) sunt instituții extrem de importante, teoretic independente, cu atribuții în două domenii majore – piața de energie și sectorul de telecomunicații. Ambele au bugete uriașe și ambele au ajuns să fie căpușate de PSD și PNL.
Cum funcționează sistemul, a explicat președintele USR, Cătălin Drulă, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Drulă a precizat întâi că Zgonea va avea la șefia ANCOM un salariu de 11.000 de euro pe lună, adică cinci salarii medii la nivelul instituției.
„Acum vreo două săptămâni am văzut o mobilizare fără precedent pentru a-l numi pe șeful ANRE. Acolo parcă sunt 12.000 de euro pe lună… Acum pentru ANCOM. Această instuție, reglementatorul pieței de telecomunicații, de telefonie mobilă, de transmise de date e gândită în directivele europene – și România a fost într-un infringement prin 2008 – ca o instituție prin esență independentă, un fel de BNR, dacă vrei.
De prin 2017 încoace, de la Dragnea, s-a încetățenit chestia asta: ”avem un post cu 11.000 de euro, hai să-l răsplătim pe unul care a fost prin partid și la un moment dat a căzut în dizgrație””, a declarat liderul USR.
Acesta a mai spus că Valeriu Zgonea nu are competențe pentru a conduce ANCOM, dar PSD-iștii au invocat în favoarea sa faptul că în ultimii cinci ani a fost consilier în Institutul de Cercetări în Informatică (ICI). Numai că și acolo a ajuns tot pus de partid, nu pentru că ar fi meritat.
Drulă a amintit apoi că până acum a condus ANCOM șeful de cabinet al lui Victor Ponta, iar înainte a fost Sorin Grindeanu, după OUG13 și după ce a fost îndepărtat de la conducerea Guvernului chiar de propriul partid. Grindeanu e acum ministrul Transporturilor.
„Deci pentru PSD a devenit o obișnuință să trateze ca pe o proprietate. Eu mă întreb – bineînțeles că sunt sarcastic – dacă n-ar fi mai câștigată țara asta dacă le-am face un fond special prin care să-și dea ei, că până la urmă tot ne bagă mâna în buzunar, dar măcar să lase instituțiile astea necapturate”, a continuat președintele USR.
„ANCOM are nevoie să fie condusă de profesioniști care să înțeleagă bine acest domeniu, să poată să ia decizii de reglementare, care să nu primească telefon de la partid.
Ăstea sunt cheltuielile care nu se văd. ANCOM trage sute de milioane de lei anual din piața de telecomunicații, care vin direct de la oameni. Deci noi, când plătim abonament de telefonie mobilă, o bucățică într-un anumit fel – nu e chiar așa structurat sistemul, e vorba de taxe pe licențe și așa mai departe – se duce la acest ANCOM pe care nu-l întreabă nimeni ce face cu banii.
Aveau salariile la vreo 100 de milioane de lei în 2017, când am ajuns eu la Comisia de IT. Pe vremea aia eram președinte. În vreo doi ani ajunseseră pe la 200 de milioane cred că sunt acum.
Instituțiile sunt văzute ca pe o proprietate, că dacă e proprietatea ta, ai libertatea să faci ce vrei cu ea”, a mai declarat președintele USR, Cătălin Drulă, pentru B1 TV.
Amintim că, recent, Cătălin Drulă a acuzat PNL și PSD că nu fac nimic pentru a crește nivelul de trai al românilor, dar sunt extrem de harnici când vine vorba de a-și pune oamenii prin diverse funcții. Într-o intervenție pentru B1 TV, liderul USR a povestit cum PNL-iștii, care sunt cei mai mari chiulangii în Parlamentul României, au venit absolut toți la o ședință. Nu se adopta nicio lege importantă pentru români, ci se vota noul șef al ANRE, care e un PNL-ist.
„PNL e un partid care e de notorietate – și se poate verifica cu cifre, știu că cei de la Factual mai verifică așa ceva, îi rog să verifice – din 2016, de când sunt în Parlament, e grupul parlamentar cu cea mai mică prezență. Au o lipsă de disciplină notorie. 30% câteodată sunt prezenți. Au venit toți într-o zi!! Cu Ciucă, toată lumea… Deci era… gemea… N-am văzut așa…. poate nu mai făcea față clima acolo, în sală.
De ce? Trebuia ales noul președinte al ANRE care va lua 12.000 de euro pe lună. Ăsta e un moment emblematic. S-au mobilizat toți la vot!”, a povestit Cătălin Drulă, pentru B1 TV.