Criza energetică europeană se îndreaptă direct spre cel mai mare hotel din Ungaria: hotelul Danubius Hotel Hungaria City Centre, cu 499 de camere, va fi închis timp de patru luni, începând de marți.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său, hotelul din inima Budapestei se va redeschide pe 28 februarie. Cu toate acestea, alte hoteluri din lanțul Danubius vor rămâne deschise, a precizat conducerea hotelului.
Principalul motiv al închiderii temporare este dificultatea de a administra eficient un hotel atât de mare în timpul iernii, într-o situație economică generală sumbră, a precizat conducerea hotelului.
Hotelul se luptă cu facturile mari la utilități de la 1 august, când guvernul a publicat un amendament la legislația relevantă, cerând întreprinderilor să plătească prețurile pieței pentru gaz și electricitate.
Deși guvernul ungar a plafonat prețurile la energie pentru gospodării până la „consumul mediu național”, cei care consumă mai mult decât acest volum mediu – inclusiv întreprinderile – trebuie să plătească prețurile pieței, care sunt de două ori mai scumpe pentru electricitate și de șapte ori mai scumpe pentru gaz.
În afară de hotelul Danubius Hotel Hungaria, multe alte întreprinderi se confruntă cu închideri. Potrivit presei locale din Ungaria, zeci de întreprinderi mici, inclusiv brutării, măcelării și mici teatre, se închid sau intenționează să se închidă.
„Kiado/Elado”, ceea ce înseamnă „de închiriat/de vânzare”, se numără printre panourile cel mai des întâlnite pe străzile oricărui oraș din Ungaria în prezent.
Tamas Flesch, președintele de onoare al Asociației hotelurilor și restaurantelor din Ungaria, a oferit o imagine sumbră a situației într-un interviu recent la Inforadio.
„Hotelurile cu un consum ridicat de gaz și electricitate vor trebui, cel mai probabil, să se închidă din cauza facturilor energetice amețitoare.”
Flesch a declarat că factura lunară la energie pentru un hotel cu 150 de camere a explodat de la 10-12 milioane de forinți ungari (24.128-28.953 de dolari americani) la 100 de milioane de forinți.
Hotelurile care vor rămâne deschise vor crește inevitabil prețurile în mod considerabil, a spus el.
În timp ce hotelurile și restaurantele așteaptă o subvenție de la stat, până la jumătate din spa-urile din Ungaria vor fi nevoite să se închidă în primele șase luni ale anului viitor din cauza creșterii prețurilor la energie și a scăderii semnificative a numărului de clienți, a declarat Zoltan Kantas, președintele Asociației Spa din Ungaria.
Hotelurile, restaurantele și stațiunile termale sunt coloana vertebrală a industriei turistice din Ungaria, care joacă un rol major în economia națională. (1 forint = 0,0024 dolari americani)