DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Unde votează românii din Dispora în CIPRU

Publicat: 05 11. 2019, 14:34

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Românii din străinătate sunt foarte importanţi pentru alegerile prezidenţiale 2019. Românii din Diaspora pot fi chiar decisivi în rezultatul alegerilor prezidenţiale 2019.

Aşa cum s-a dovedit la alegerile prezidenţiale din 2014, când Victor Ponta părea favorit în faţa lui Klaus Iohannis, iar românii din Diaspora au fost cei care au înclinat balanţa în tabăra actualului şef de stat, conaţionalii noştri din Diaspora contează enorm şi acum în economia actului electoral.

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Alegerile prezidențiale din acest an au fost stabilite pentru 10 și 24 noiembrie. În străinătate secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a 3 zile: 8-10 noiembrie (primul tur) și 22-24 noiembrie (al doilea tur). Vineri se va vota în intervalul orar 12.00-21.00, iar sâmbătă și duminică 7.00-21.00.

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019.Șase secții de votare vor fi deschise în Cipru, pentru alegerile prezidențiale de luna viitoare. Două dintre ele vor fi înființate în Nicosia, una în Pafos, una în Limassol și câte una în Larnaca și Dherinya.

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Iată lista secţiilor de votare la care pot merge românii din Diaspora în Cipru:

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cum se votează dacă sunteţi în Diaspora:

Conform legislației electorale, dacă te afli în afara României ai două moduri prin care îți poți exprima votul: prin corespondență sau la secția de votare. Descoperă mai jos cele două opțiuni și pașii pe care trebuie să îi urmezi în fiecare dintre cazuri:

În ce condiții poți vota prin corespondență:

1. Ești cetățean român cu drept de vot

2. Locuiești în străinătate și deții documente valabile de ședere din partea statului în care te afli

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Dacă îndeplinești aceste două condiții atunci pasul următor este să te înregistrezi ca alegător prin corespondență pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi printr-un formular o serie de informații cu caracter personal, precum și copii scanate sau fotografii ale actului de identitate şi documentului care face dovada dreptului de ședere.

Înscrierea este valabilă pentru ambele tururi de scrutin (nu există opţiunea de a te înscrie să votezi prin corespondenţă numai la unul dintre tururi), scrie vot diaspora.ro.

Aveţi aici site-ul pe care puteţi vota prin corespondenţă: https://www.votstrainatate.ro/

Vei primi prin poștă toate documentele necesare (plicuri speciale, autocolantele cu care îți vei exprima votul, certificatele de alegător etc) pentru ambele tururi de scrutin și instrucțiunile de utilizare. Toate aceste documente va trebui să le depui în cutia poștală sau la un oficiu poștal conform cu instrucțiunile primite.

DIASPORA VOT / CIPRU Secţii de votare / ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Dacă te răzgândeşti şi alegi să votezi în persoană la secţia de votare după ce te-ai înscris ca alegător prin corespondenţă, va trebui să dai o declaraţie pe propria răspundere că nu ai votat prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă se consideră exprimat în momentul în care biroul electoral primeşte plicul trimis de tine prin poştă; potrivit legii, după ce votul tău a fost primit prin poştă nu vei mai putea vota la secţia de votare, deoarece ai dreptul la un singur vot.

Vot la secție:

Dacă vrei să votezi la o secție de votare, poți să te înscrii în registrul electoral pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi o serie de informații cu caracter personal: nume, prenume, CNP, precum și localitatea și statul unde vrei să votezi. În plus, va trebui să atașezi și o fotografie sau copie scanată a actului de identitate.

Cetățenii români care se înscriu în registrul electoral vor fi înscriși pe liste permanente dedicate diasporei. Cei care nu se înscriu vor putea vota pe liste suplimentare. Dacă te-ai înscris în registrul electoral și ai declarat că vrei să votezi într-un anumit oraș, dar din orice motiv nu mai poți vota acolo, poți vota în orice secție pe listele suplimentare. Data limită de înscriere în registrul electoral a fost 11 septembrie.

Votarea în străinătate se va desfășura pe parcursul a trei zile. Programul este următorul:

1. Vineri între ora 12.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
2. Sâmbătă între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
3. Duminică între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)