Diana Șoșoacă va putea candida la alegerile prezidențiale programate în luna mai. Deputatul SOS Ninel Peia crede că interdicția pe care i-a pus-o CCR, la precedentul scrutin, anulat, va fi ridicată.
Deputatul SOS Ninel Peia susține că magistrații Curții Constituționale vor reveni asupra deciziei în cazul Dianei Șoșoacă. Ea va fi lăsată să candideze la următoarele alegeri prin prisma hotărârilor judecătorești care i-au permis să fie aleasă în Senat. La alegerile precedente, magistrații CCR i-au interzis să candideze deoarece convingerile sale nu ar fi compatibile cu valorile democraţiei.
„Din punctul meu de vedere, Diana Ioanovici Șoșoacă poate să candideze legal. Judecătorii, așa zișii judecători, de la CCR au făcut un abuz incalificabil și, după cum s-a dovedit, Diana Ioanovici Șoșoacă a putut să candideze la postul de senator. Instanțele din România i-au dat dreptate chiar dacă unii au atacat acea decizie a Biroului Electoral din București și cred că acele hotărâri ale justiției vor cântări foarte mult când se va lua noua decizie de candidatură”, a declarat Ninel Peia în emisiunea Bună Dimineața România, la B1 TV.
Potrivit spuselor parlamentarului SOS, conducerea partidului a votat, cu două abțineri pentru ca Diana Șoșoacă să-și depună candidatura din nou. Alegerile prezidențiale sunt programate în luna mai. Conform sondajelor de opinie apărute în această perioadă, șansele europarlamentarei SOS de a accede în turul al doilea sunt reduse, de 5%.
„Doamna Diana Ioanovici Șoșoacă și-a anunțat candidatura pentru că Biroul Permanent al SOS România a stabilit acest lucru prin vot…”, a explicat Ninel Peia.
Curtea Constituțională a respins, la începutul lunii octombrie, candidatura Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări venite din partea unei foste susținătoare a europarlamentarei. Judecătorii constituționali și-au motivat această hotărâre invocând declarațiile publice ale fostei senatoare
Potrivit motivării, afirmațiile Dianei Șoșoacă ar fi ridicat suspiciuni cu privire la intențiile acesteia de a apăra și respecta valorile democrației. CCR a susținut că un astfel de președinte ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO. Judecătorii constituționali au analizat, în acest context, jurământul de credință depus de președinte. Ei au susținut că obligațiile asumate prin acest jurământ s-ar aplica și candidaților, nu doar câștigătorului alegerilor prezidențiale.
„Chiar dacă jurământul de credinţă se depune de către candidatul câştigător al alegerilor, elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale”, au arătat judecătorii de la Curtea Constituțională în motivarea respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă.