Diana Șoșoacă, scandal la ședința din Parlament dedicată prieteniei cu Israelul: „Am ajuns sclavi în ţara noastră? Trădătorilor! Trăiască Garda!” (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2024, 19:47
Actualizat: 14 05. 2024, 21:24
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatoarea Diana Șoșoacă iar a făcut scandal în Parlament, de data aceasta la şedinţa solemnă dedicată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Israel.

„Trăiască Garda! Trăiască Garda!”, a zbierat ea la un moment dat, făcând referire la Garda de Fier, mișcarea legionară din România interbelică. Asta în condițiile în care legislația din România interzice afișarea de însemne, drapele și sloganuri cu caracter legionar.

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), a anunțat că va depune o plângere penală.

Șoșoacă, nou scandal în Parlament

Diana Șoșoacă a cerut modificarea ordinii de zi și comemorarea sutelor de mii de victime din închisorile comuniste, stabilită prin lege pentru 14 și 15 mai.

„În timp ce noi am salvat peste 400.000 de evrei în al Doilea Război Mondial, iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români în temniţele comuniste.

Cum este posibil ca dumneavoastră, Parlamentul României, să trădaţi poporul român şi interesele ţării noastre? Unde s-a mai văzut? Există cumva principiul de reciprocitate între România şi Israel astfel încât astăzi sau de 1 Decembrie sau în orice altă zi să se arboreze steagul României şi întregul Israel să celebreze România şi poporul român? Sau am ajuns sclavi în ţara noastră? (…)

Ruşine Parlamentului României! Trădătorilor!”, a spus Diana Şoşoacă, potrivit Știrilor Pro TV.

Replica lui Șoșoacă, după discursul deputatului evreu Silviu Vexler

De partea cealaltă, deputatul Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlamentul României, a declarat că „Statul Israel a sprijinit în permanenţă ţara noastră şi poporul român”. El a mai susținut că „atunci când atacarea Statului Israel a devenit o obişnuinţă, România a ales să fie de partea corectă a istoriei”.

„Deşi s-a aflat aproape continuu într-un mediu ostil, Statul Israel a rămas un simbol al democraţiei, un model pentru o societate tolerantă dar şi un reper global pentru cercetare şi inovare”, a mai declarat Vexler.

La finalul discursului, el a făcut aluzie la acuzațiile senatoarei cu ajutorul unei epigrame care a fost scrisă de Păstorel Teodoreanu: „Pentru că în fundal se aud în permanență unele zumzete caricaturale, îmi voi permite să închei citându-l pe Păstorel Teodoreanu: Căpitane, nu fi trist / Garda merge înainte / Prin Partidul Comunist”.

Imediat după ce Vexler a terminat de vorbit, Șoșoacă a început să zbiere: „Trăiască Garda! Trăiască Garda!”. Senatoarea a făcut astfel referire la Garda de Fier, mișcare antisemită și fascistă din România interbelică, ai cărei membri au comis mai multe asasinate.