Senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă in AUR, a ajuns în Valea Jiului, la minerii care au început să protesteze după ce au aflat că vor primi salariile cu întârziere. Ea a îndemnat la manifestații masive împotriva „asasinilor economici de la putere”.
Reprezentanți ai minerilor au venit, vineri, în Capitală și au discutat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și cu șeful guvernului, Florin Cîțu. La finalul întrevederii, Popescu a anunțat adoptarea unei Ordonnațe de Urgență care va permite plata salariilor pentru următoarele trei luni. De asemenea, Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, a demisionat, așa cum au cerut minerii. Unii dintre ei au renunțat la protest vineri seară, dar alții își continuă demersul.
Sâmbătă, Diana Șoșoacă a ajuns în Valea Jiului, unde parte din mineri continuă să protesteze.
„Nu-mi trebuie aprobare! Uitați-vă în ce hal i-au adus! Toată lumea își bate joc! Eu am venit cu soluții, nu ca asasinii de la putere! Cei de la putere sunt asasini economici!”, a tunat Șoșoacă.
Senatoarea a spus apoi că în Germania minerii primesc și 5.000 de euro pe lună, iar în România „ne batem joc de ei” cu salarii de 500 de euro.
„E obligația noastră de parlamentari să fim aici, să coborâm în subteran. România trebuie să se înțeleagă că dacă nu se iese în stradă, să îi dea jos de acolo, nu se poate. Cu ce trăiesc oamenii ăștia?”, a continuat Șoșoacă.
Ea i-a numit apoi „fasciști” pe guvernanți, iar minerii au scandat „demisia!”. „Nu o să vedeți demisia, nu demisionează ei!”, le-a răspuns Șoșoacă.
„Nici turcii, nici tătarii nu ne-au prăduit cum ne-au prăduit politicienii. Nu în pușcării ar trebui să sfârșească, ci la canal”, a mai tunat senatoarea.
Clipul video poate fi văzut AICI
Diana Șoșoacă a ajuns în Valea Jiului să discute cu minerii: „E obligația noastră de parlamentari să coborâm în subteran!”
Minerii din Valea Jiului au cerut demisia conducerii CEH, obținând chiar demisia lui Cristian Roșu, administratorul special al Complexului. Aceștia au mai solicitat, de asemenea, achitarea salariilor în două tranşe, în zilele de 15 şi 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă, restante de 10 luni, şi plata transportului la şi de la locul de muncă, restant de 11 luni.
Vineri dimineață, reprezentanții minerilor au avut discuții cu ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu. Premierul Florin Cîțu s-a dus și el la Minister pentru a vorbi cu aceștia.
La final, Popescu a anunțat că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele trei luni.
Cei aproximativ o sută de mineri de la Livezeni care s-au blocat în subteran au renunțat la protest vineri seară, dar alți mineri continuă să protesteze. Peste 60 de la Lupeni sunt încă blocaţi în subteran. Sâmbătă, ministrul Energiei a anunțat că în prima jumătate a săptămânii viitoare și aceștia din urmă îşi vor primi salariile restante.