Diana Buzoianu, despre măsurile referitoare la urși: Legile care au fost date prin Parlament în ultima vreme au venit ca un răspuns lobbyul vânătorilor (VIDEO)

Diana Buzoianu, despre măsurile referitoare la urși: Legile care au fost date prin Parlament în ultima vreme au venit ca un răspuns lobbyul vânătorilor (VIDEO)
Deputata USR Diana Buzoianu. Sursa foto: Diana Buzoianu / Facebook

Deputata USR Diana Buzoianu a comentat problema urșilor din România, vineri, la Special B1 cu Eli Roman, și a spus că „legile care au fost date prin Parlament în ultima vreme au venit ca un răspuns lobbyul vânătorilor”.

Diana Buzoianu (USR), pe B1 TV, despre măsurile referitoare la urși: „Nu avem niciun studiu genetic”

Deputata USR spune că România a plătit un studiu genetic pentru a afla dimensiunea populației de urși de pe teritoriul țării, dar studul nu s-a terminat nici acum.

„Noi în momentul de față nu avem niciun studiu genetic. România a plătit un studiu genetic cu care domnul Tanczos Barna (fost ministru al Mediului, n.r.) se laudă de ceva ani, din 2022 se tot laudă, de doi ani de zile se tot laudă că se termină «săptămâna asta», și de doi ani de zile nu se termină. Adică suntem în 2024, iulie, acest studiu genetic ca să numărăm câți urși avem a început în 2022, doi ani-jumate mai târziu studiul încă nu s-a terminat. O întrebare realistă este de ce am plătit acest studiu și astăzi nu avem un număr de urși pe care să putem să dăm aceste cote în mod științific”, a declarat Diana Buzoianu.

„Toată lumea spunea că este necesar, dar, iată, așteptăm niște tragedii și nu ne bazăm pe niciun fel de date reale pentru că nu le-am strâns așa cum ar fi trebuit. Repet, studiul e plătit, ca să înțelegem despre ce vorbim”, a adăugat deputata USR.

Diana Buzoianu: Legi date ca răspuns la lobbyul vânătorilor

„Legile care au fost date prin Parlament în ultima vreme au venit ca un răspuns lobbyul vânătorilor, să ne fie foarte clar! Legea aceasta care se discută astăzi, urcată pe o tragedie, pentru că este o tragedie ce s-a întâmplat, ea vine și spune așa, avem din anul 2024 o cotă de aproximativ 500 de urși care vor putea să fie extrași din anumite zone, eliminați, și în anul 2025 alți aproximativ 500. Bun, dar nimeni nu spune că practic vânătorii care se vor duce și vor face vânătoarea pe aceste cote nu se vor duce și vor elimina urșii periculoși. Nu se vor duce și vor elimina urșii de la stâne, urșii care au venit mai spre orașe, urșii care sunt pe lângă tomberoane, urșii care merg pe potecile sau pe traseele montane”, a continuat Diana Buzoianu.

„Realitatea este că astăzi noi avem nevoie de o lege care să permită primarilor să intervină mai rapid în momentul în care au urși ajunși în orașe. Aici este o problemă foarte mare, pentru că astăzi riscă dosar penal, urmează 100 de etape”, a mai spus parlamentara.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`