UPDATE: Curtea Constituțională a României a decis să amâne până pe 11 decembrie decizia privind protocoalele SRI – Parchetul General.
Protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public au fost documente tehnice și nu a existat o interdicție de clasificare a lor, a anunțat Iuliana Nedelcu, reprezentanta Ministerului Public la Curtea Constituțională, în ședința CCR în care se dezbate sesizarea pe conflictul dintre Parlament și instituția pe care o reprezintă, informează știripesurse.ro.
„Nivelul de securizare a fost stabilit de SRI, MP a respectat nivelul de secretizare. Accesul la informații clasificate nu se justifică prin simplu rang funcție sau deținerea unei autorizări de securitate. Prin urmare, protocoalele au fost comunicate Parchetelor cu care au lucrat. Mai este de observat faptul că în momentul încheierii protocoalelor nu există o obligație expresă care să interzică clasificarea”, a spus Iuliana Nedelcu.
Totodată, reprezentanta MP a subliniat că protocoalele au fost acorduri tehnice, care nu au stabilit norme juridice de conduită.
„Protocolul este un acord tehnic prin care s-au stabilit modalități practice ale colaborării referitoare la cooperarea între Servicii și organele de anchetă penală, precum și informații care cuprind indicii pentru procurori pentru o infracțiune ce trebuie urmărită. Așadar, protocoalele au fost stabilite pentru a standardiza proceduri de lucru riguroase (…) Dacă există nerespectarea atribuțiilor legale va avea loc această verificare. Protocoalele sunt acte de natură civilă bilaterale, un acord între autorități, un act intern, acesta e motivul pentru care nu se publică în Monitorul Oficial. Părțile se află pe poziții de egalitate, niciuna nu are o putere de decizie superioară, de aceea considerăm că nu se poate vorbi despre o vătămare. Nu au fost stabilite norme juridice de conduită. Adică nu s-a legiferat și nici nu s-a împiedicat legiferarea”, a adăugat Iuliana Nedelcu.