Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului liberal va fi dezbătută și votată, luni, 31 august, de la ora 14.00. Decizia a fost luată, joi, în ședința Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. 31 august este ultima zi a sesiunii extraordinare a Legislativului.
Până acum, PSD, ALDE, Pro România și PPU-sl au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură. Parlamentarii UDMR au transmis, prin vocea liderului formațiunii, Kelemen Hunor, că vor decide în ziua votului dacă vor susține sau nu demersul social-democraților, în timp ce aleșii PMP au hotărât să nu participe la vot.
Intitulată „Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată”, moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a fi adoptată este nevoie de votul a 233 de aleși.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat încă de miercuri seară că dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură vor avea loc luni.
Între timp, PSD încearcă să facă rost de voturile necesare pentru a dărâma Guvernul Orban. Social-democraţii se întâlnesc, joi, la ora 13.00, în Consiliul Politic Naţional, unde vor discuta despre modul în care ar mai putea câştiga voturi, deoarece, cu voturile din acest moment, moţiunea nu va trece.
Intitulată „Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată”, moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a fi adoptată este nevoie de votul a 233 de aleși.
Depusă pe 17 august, la Parlament, moțiunea a fost citită pe 20 august în plenul reunit. Textul acesteia este structurat în mai multe capitole, printre care: „Chermezele PNL în vremea pandemiei”; „Distorsionarea datelor comunicate despre evoluția pandemiei”; „Testele puține au însemnat mai multe cazuri neidentificate, care au accelerat răspândirea pandemiei”; „Restricții contradictorii impuse cetățenilor români”; „Milițienii pandemiei au încălcat drepturile cetățenești”; „Co-vidul Legislativ”; „Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”; „Haosul din educație” și „Dezastrul bugetar”.
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu provire la un posibil conflict juridic între instituții pe tema depunerii moțiunii de cenzură.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a declarat că decizia desesizarea CCR a fost luată în încercarea de a opri ”un abuz de interpretare a Constituției”.
”Noi am sesizat Curtea Constituțională nu pentru că ne-ar fi frică de o astfel de moțiune de cenzură, ci pentru a opri un astfel de abuz de interpretare a Constituției, în sensul în care s-ar putea depune o moțiune de cezură într-o sesiune parlamentară convocată în mod extraordinar de către o majoritate parlamentară efemeră”, a declarat Ionel Dancă, într-o intervenție telefonică pe B1 TV.
La începutul acestei săptămâni, premierul Ludovic Orban a somat PSD să nu meargă mai departe cu procedurile privind moțiunea de cenzură până când CCR nu va lua o decizie.
”Să vii să depui o moțiune de cenzură cu trei luni înainte e alegeri mi se pare un gest complet lispit de responsabilitate și un gest politicianist care nu face altceva decât să reducă posibilitatea guvernului de a face față provocărilor cu care ne confruntăm. Suntem în negocieri cu formațiunile politice cu care am avut înțelegeri de-a lungul timpului. Somez PSD să nu-și bată joc de democrație și de România și să oprească procedura moțiunii până la decizia CCR. Să nu se facă că nu există această sesizare la CCR. Din punctul nostru de vedere, CCR trebuie să clarifice această procedură și orice demers al PSD până atunci este unul neconstituțional”, a declarat Ludovic Orban.