Jurnalistul Horațiu Pepine abordează, într-un articol postat pe siteul Deutsche Welle, subiectul programului România 100, lansat de premierul Dacian Cioloș.
Acesta constată că programul propus de șeful Guvernului este unul care propune o imagine echilibrată asupra societății, care se poziționează mai degrabă la centrul scenei politice.
”Premierul Dacian Cioloș își reafirmă voința de a rămâne independent, dar lansează un program politic în jurul căruia s-ar putea constitui o viitoare majoritate parlamentară. (…) În marea lor majoritate sunt afirmații generale, cu care toată lumea este de acord. Cu excepția capitolului dedicat Uniunii Europene – care sugerează că singurele lucruri care merg prost se datorează ”populismului”, etichetă prin care sunt desemnați de regulă cei care formulează critici la adresa Comisiei Europene, – prim-ministrul Cioloș propune o imagine echilibrată asupra societății, plasată mai curând la centru”, scrie jurnalistul.
Horațiu Pepine atrage atenția însă asupra faptului că Cioloș pune pe primul loc în lista prorităților sale lupta împotriva corupției ceea ce, susține jurnalistul, nu este o problemă politică.
”Premierul Cioloș pune pe primul plan lupta împotriva corupției. (…) Cu siguranță că așa ar trebui să stea lucrurile, atât doar că asta nu este o problemă politică. A fi cinstit în viața de zi cu zi și în viața profesională premerge orice politică și este de fapt premisa unei politici bune, fără să-i definească însă conținutul. Și nici măcar nu ține de democrație, ca libertatea cuvântului sau a întrunirilor politice, fiind de fapt o condiție etică preliminară a oricărui sistem politic. Chiar dacă administrația comunistă era coruptă, Partidul nu înceta să condamne ”corupția” și ”averile ilicite”. Justiția din ultimul deceniu al regimului comunist avea, în această privință, o jurisprudență bogată”, arată jurnalistul.
Pepine precizează că problema corupției nu trebuie să țină locul dezbaterii politice care, susține acesta, este absentă din România. Discuțiile despre lupta înpotriva corupției nu trebuie să lipsească, ci să nu țină locul politicilor publice veritabile, este de părere jurnalistul.
”De aici nu trebuie să se înțeleagă că ne pronunțăm împotriva combaterii corupției, ci doar că ea nu poate să țină loc de reală dezbatere politică, că nu trebuie să se substituie unei înfruntări dintre diferitele idei de stânga sau de dreapta sau între soluțiile divergente privind evoluția viitoare a Uniunii Europene. Toată lumea va fi remarcat absența cvasicompletă a dezbaterilor politice din România.
Cum se explică această acerebrare a vieții politice din România? Chiar și președintele Iohannis a căzut victimă acestei situații, căci, în campania pentru alegerile prezidențiale, el prezentase în primă instanță un program politic interesant și consistent, care dădea speranțe pentru o resuscitare a politicii românești, pentru ca apoi, în turul al doilea, să vireze și el către discursul monocord anticorupție.
Nu că preocuparea aceasta ar trebui să lipsească, dar ea nu poate să stea în locul politicilor publice veritabile, care ar trebui dezbătute cu prioritate. Impresia pe care o induce absența dezbaterilor politice reale este că partidele românești și, în general, responsabilii politici se consideră dispensați să ia mari decizii (căci ele sunt luate dinainte) și, prin urmare, că nu au niciun motiv să caute susținere în opinia publică prin dezbatere aprinsă și argumentare”, a mai precizat Horațiu Pepine.