Deutsche Welle critică atacul lui Gyorgy Frunda la adresa Statelor Unite

Deutsche Welle critică atacul lui Gyorgy Frunda la adresa Statelor Unite

Presa germană critică modul în care Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta, a abordat tema vizitei adjunctului secretarului de stat american Victoria Nuland în România şi intervenţia ambasadei SUA în scandalul statului de drept.

Gyorgy Frunda le-a reproşat americanilor că se plasează pe poziţii de autoritate faţă de guvernanţii noştri, cu toate că nici în Statele Unite lucrurile nu merg ca pe roate.

În opinia jurnaliştilor de la Deutsche Welle însă, consilierul premierului nu se află în poziţia de a critica, atât timp cât guvernanţii au făcut porţia lor de greşeli.

„Ce ar fi dacă am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale, sau să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana!”, este declaraţia războinică a consilierului premierului care atrage critici din partea jurnaliştilor germani.

„În primul rând să observăm că cele două situaţii – condamnarea la moarte şi liberalizarea drogurilor – nu pot fi invocate împreună, căci dreapta conservatoare, care ţine la pedeapsa capitală, condamnă drogurile şi, invers, liberalii cer şi ei desfiinţarea pedepsei cu moartea”, analizează pe text jurnaliştii de la Deutsche Welle.

Mai mult, Gyorgy Frunda nu are nici autoritatea morală să critice Statele Unite.

„Îi poţi critica pe americani, desigur, numai să-ţi dea mâna! Iar „a-ţi da mâna” înseamnă în context românesc că este nevoie, în prealabil, să ai autoritatea morală necesară. Şi cei puternici caută să dea acţiunii lor aparenţa moralei, dar atunci când eşti slab şi vulnerabil în atâtea chipuri e obligatoriu să deţii o platformă morală autentică şi impunătoare”, ceea ce nu e cazul, cred jurnaliştii germani.

„Lăsată singură, adică în voia propriilor mecanisme politice, România intră în derivă. Mai grav este că nici astăzi nu se discută altfel decât prin recurs la autoritate. Şi astăzi, o dispută moral-politică se rezolvă prin „intervenţia americană” şi, în general, a ambasadelor occidentale, mai notează jurnaliştii Deutsche Welle.

Jurnaliștii DW critică emanciparea politică a lui Frunda

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`