Deși PSD se laudă cu promovarea femeilor în politică, acestea reprezintă doar 29% din candidații partidului și multe sunt pe locuri neeligibile

Publicat: 16 11. 2016, 15:03

Scena politică românească este, în acest moment, în acest moment una dintre cele mai "misogine" din Uniunea Europeană. Potrivit Coaliției pentru Egalitate de Gen, în Parlament sunt prezente femei în proporție de doar 11,5% din numărul total de deputați și senatori.

Iar situația pare să nu se schimbe nici după alegerile legislative din 11 decembrie. Mai puțin de o treime din candidații de pe listele partidelor sunt femei, și marea majoritatea a acestora sunt plasate pe locuri care nu sunt neapărat eligibile pentru a și ajunge în Parlament.

Conform Monitorului de Cluj care citează un raport al Coaliției pentru Egalitate de Gen, Partidul Socialist Român (PSR) este cel care are cea mai pondere de femei pe liste, cu 41,5%, iar cea mai slabă prezență este pe lista Partidului Mişcarea Populară (PMP), cu doar 24%.

Deși se lăudau că promovează femeile în politică, iar președintele Liviu Dragnea afirmă că pe listele partidului se vor găsi femei în proporție de 40%, PSD-ul are pe liste doar 29% femei, iar numărul lor va rămâne mai mic după vot, din cauza pozițiilor joase pe care sunt plasate pe liste.

Coaliția pentru Egalitate de Genavertizează că nu este suficientă doar prezenţa femeilor pe liste, ci este nevoie ca obligaţia de a asigura o minimă reprezentare a femeilor în alegeri să fie însoţită şi de criterii de eligibilitate, cum ar fi de exemplu alternanţa doi bărbaţi o femeie pe liste ("zipper system"), utilizată în alte ţări.

La nivel global, datele centralizate de Uniunea Inter-Parlamentară (IPU) arată că România se situează pe locul 133 în privinţa reprezentării femeilor în politică.