Deputatul PSD Ioan Adam a început să-și toarne colegii la DNA, din arest: "Băi, zgârcitule, dacă ai fi dat 50.000 euro, nu s-ar fi tergiversat atât"

Publicat: 12 12. 2014, 18:53
Foto: stiripesurse.ro

Unul dintre cei mai bogați parlamentari, Ioan Adam (PSD), arestat în prezent în dosarul retrocedărilor, în care este urmărit penal și Viorel Hrebenciuc, colaborează cu procurorii DNA, notează psnews.ro. Adam ar fi început să recunoască o parte din acuzațiile DNA în dosarul retrocedărilor.

Fost judecător, în prezent avocat, Ioan Adam era membru în Comisia Juridică din Camera Deputaților. Procurorii DNA l-au acuzat că, alături de Viorel Hrebenciuc, a pus bazele unui grup infracțional organizat care avea ca țintă retrocedarea ilegală a 40 de mii de hectare de pădure, prejudiciul fiind de circa 300 de milioane de euro.

“Primul complice care a ajuns în vârful peniței lui Adam a fost judecătorul Lorand Ordog, de la Tribunalul Covasna. Într-o amplă declarația dată la DNA, după o săptămână de la arestare, Adam a povestit cum i-a dat acestuia o șpagă de 10.000 de euro, pentru a da o decizie de retrocedare frauduloasă în favoarea „moștenitorului” Gheorghe Paltin -Sturdza. În plus, Adam a dat detalii și despre alți complici de-ai săi, despre alte fapte de corupție, inclusiv despre colegi de-ai săi din PSD, care sunt implicați în acest dosar”, conform unor surse judiciare citate de evz.ro.

Soția deputatului, Roxana-Anca Adam, judecător la Tribunalul Brașov, a povestit și ea că a auzit, într-o discuție, de o posibilă mită. Ea a explicat că într-o întâlnire cu Paltin-Sturdza, soțul său i-ar fi spus afaceristului că „dacă dădeai 50.000, obțineai o hotărâre mai repede sau mai bine, ceva de genul acesta. Știu că Sturdza nu a răspuns, ceea ce m-a mirat, deoarece el reacționează de obicei atunci când trebuie să plătească ceva, cu atât mai mult o sumă așa de mare”.

Afaceristul Gheorghe Paltin–Sturdza a spus procurorilor DNA că el nu a dat nici un ban judecătorilor pentru a primi sentința favorabilă.

„Precizez însă că după pronunţarea acesteia, dar înainte de motivarea ei, Adam Ioan, avocatul meu la acel moment, mi-a spus: «Băi, zgârcitule, dacă ai fi dat 50.000 euro, nu s-ar fi tergiversat atât». Nu mi-a spus însă că a dat el aceşti bani şi nici nu mi-a dat de înţeles aceasta din modul în care mi-a spus aceste cuvinte”, a declarat Paltin-Sturdza.

Una din probele-cheie ale DNA este agenda lui Paltin-Sturdza, ridicată la percheziții. El nota mai multe întâlniri cu Hrebenciuc sau Adam.