Deputat român către ministrul de Externe: Dacă Dvs. considerați că situația lui Marko Attila va fi uitată și vă bazați pe acest lucru, vă înșelați. Cine va mai lua România în serios dacă autoritățile tremură de frica Ungariei?

Deputat român către ministrul de Externe: Dacă Dvs. considerați că situația lui Marko Attila va fi uitată și vă bazați pe acest lucru, vă înșelați. Cine va mai lua România în serios dacă autoritățile tremură de frica Ungariei?

Cazul fostului deputat UDMR Marko Attila crează tensiuni în mediul politic. Deşi există un mandat european de arestare pe numele său, fostul deputat UDMR se află în Ungaria, „sub protecţia premierului Viktor Orban”, după cum anunţa avocatul său.

În acest context, liderul PRU, Bogdan Diaconu, este de părere că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, vrea ca situația lui Marko Attila să se facă uitată și atrage atenția că România își va perde credibilitatea pe plan extern din această cauză. 

„Într-o interpelare anterioară, din luna februarie, vă solicitam să luați toate măsurile diplomatice care se impun pentru aducerea în țară a deputatului fugar Marko Attila, UDMR, pentru a cărui arestare preventivă Camera Deputaților și-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014. Între timp Marko Attila nu mai este deputat, dar are un mandat european de arestare pe numele său și este căutat prin Interpol, dar cazul său a fost făcut uitat.

Răspunsul Dvs. la interpelarea mea anterioară justifica lipsa de implicare a instituției pe care o conduceți prin faptul că nu era emis un mandat european de arestare și că, din această cauză, ”nu sunt întrunite condițiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speță”.

Între timp însă, de o lună de zile, pe numele lui Marko Attila există un mandat european de arestare, așadar nu mai aveți scuza că nu vă puteți implica în această speță. Vă solicit de aceea să ne comunicați ce demersuri ați făcut până la această dată cu privire la aducerea în țară a lui Marko Attila, fiind de notorietate protecția de care se bucură din partea statului maghiar, așadar și implicațiile foarte grave la nivel diplomatic ale felului în care Ungaria înțelege să trateze România.

Marko Attila nu este un interlop care se ascunde prin cotloanele neștiute ale Budapestei, ci un fost oficial român protejat la nivel înalt chiar de către Guvernul lui Viktor Orban, lucru recunoscut de către avocatul său. În aceste condiții, implicarea MAE în convingerea Budapestei să-l predea pe fugar este esențială, pentru că este vorba pur și simplu de o politică de stat a Ungariei de a-i proteja pe politicienii infractori de etnie maghiară care i-au slujit interesele.

Dacă Dvs. considerați că situația lui Marko Attila va fi uitată și vă bazați pe acest lucru, vă înșelați și faceți jocul Budapestei care își dorește exact acest lucru. Vă solicit să vă implicați cu fermitate în predarea lui Marko Attila punând capăt astfel umilinței la care este supus statul român și justiția din România. Pentru a rezolva acest caz este suficient să vă amintiți că reprezentați un stat membru UE și NATO și să tratați cu Ungaria din această perspectivă, impunându-vă autoritatea. Recent v-ați confruntat cu probleme diplomatice cu Ucraina, care interzice fără probleme cetățenii români, iar mai nou cu Rusia. Degeaba protestați în fața altor state dacă nu reușiți să convingeți măcar Ungaria să predea un infractor. Cine va mai lua România în serios dacă statul român nu e în stare să aducă un infractor să răspundă în fața legii pentru că instituțiile sale tremură de frica Ungariei?”, a spus Diaconu conform stiripesurse.ro.

Marko Attila este cercetat în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, alături de Alina Bica, Horia Georgescu şi alţi foşti membri ai Comisiei de Despăgubiri. La cererea DNA, instanţa a emis un mandat de arestare pe numele fostului deputat. Acesta şi-a dat demisia din Parlament după începerea urmăririi penale.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`