Deputat PNL: Opt ţări propun un proces al crimelor comunismului. România nu se află printre ele. De ce, domnule Cazanciuc? Să fie din cauza ex-tovarășului Ion Iliescu?

Deputat PNL: Opt ţări propun un proces al crimelor comunismului. România nu se află printre ele. De ce, domnule Cazanciuc? Să fie din cauza ex-tovarășului Ion Iliescu?

Miniștrii de justiție din opt state europene, toate membre ale UE, toate aparținând fostului lagăr comunist (Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Georgia şi Ungaria) au semnat la Tallinn o declarație comună privitoare la crimele regimurilor totalitare, cu referire expresă la regimul comunist. Respectiva declarație îndeamnă la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de către regimul comunist.

În acest context, deputatul PNL Radu Zlati ridica problema absenței lui Robert Cazanciu de la această întâlnire care vizează și România.

“Dintre respectivele semnături lipsește cea a titularului portofoliului Justiției din România, Robert Cazanciuc. În legătură cu această absență se pune în mod legitim întrebarea: De ce?”, scrie liberalul într-un comunicat de presă.

În spațiul public românesc nu s-a discutat acest subiect. Potrivit lui Zlati, există mai multe variante pentru care autoritățile au ținut ascuns acest subiect.

“A fost invitat domnul Cazanciuc la Tallinn și nu s-a dus, eventual trimițând în locul domniei sale un subordonat? În acest caz, domnul Ministru ar trebui să prezinte opiniei publice explicațiile absenței sale.

Dacă nu pentru altceva, atunci pentru a evita ca unii răuvoitori să ofere alte explicații. Precum aceea că, în loc să cauționeze cu prezența și semnătura sa un act care condamna explicit comunismul, domnul Cazanciuc a preferat să care mapa și să asigure spatele rudei sale, încă premier al României, domnul VV Ponta. Sau explicația, și aceasta posibilă, că domnul Cazanciuc a considerat prezența domniei sale în cadrul unei ceremonii care avea drept temă comemorarea samavolnicului tratat Ribbentrop-Molotov ca fiind fără de folos sau chiar (cine știe?) dăunătoare carierei sale politice, în interiorul unui partid al cărui președinte de onoare este ex-tovarășul Ion Iliescu.

Nu a fost invitat domnul Cazanciuc la Tallinn? Atunci lucrurile stau chiar mai rău – și nu doar pentru domnul Ministru personal ci și pentru România, care este încă o dată izolată în concertul națiunilor din această parte a Europei.

A fost invitat domnul Cazanciuc, a fost prezent la întâlnire (ceea ce presa din România nu a aflat) și nu și-a pus semnătura pe respectiva declarație? În acest caz, admit – cu totul neverosimil, lucrurile ar sta, poate, cel mai grav. Și o explicație este nu doar necesară, dar și inevitabilă”, mai scrie deputatul PNL în comunicatul de presă.

Radu Zlati îi solitictă ministrului de Justiție o explicație în acest sens. De asemenea, acesta spune că Robert Cazanciuc ar trebui să dea o lege „care să condamne nu doar în efigie excesele regimului comunist în România dar și, pe modelul legii anti-legionare, să condamne la ani de pușcărie sau amenzi penale orice încercare de popularizare a respectivului regim, de promovare a cultului acestuia sau a vectorilor de imagine ai regimului comunist”.

În final, deputatul liberal îi cere lui Robert Cazanciuc să-și dea demisia din fruntea Ministerului de Justiție.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)