Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport în care critică în termeni duri o serie de măsuri luate de Puterea de la București
Despre decizia coaliției PSD-ALDE de a trece contribuțiile sociale de la angajator la angajat, Departamentul de Stat susține că a afectat în mod negativ toate companiile prin costuri administrative suplimentare, rezultate ca urmare a renegocierii şi înregistrării noilor contracte de muncă.
În plus, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare cheie, precum producţia şi exploatarea energiei, a stagnat după 2014.
Americanii mai acuză puterea de la București că a slăbit punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat, după ce în decembrie 2017 a scutit mai multe companii de stat de la respectarea acestui cod.
”În ciuda numeroaselor atacuri ale politicienilor români și ale organizațiilor mass-media aliate, DNA a continuat investigarea și urmărirea penală în cazurile de corupție care implică oficiali din scena politică, juridică și administrativa, pana în 2017, cu aproape 1.000 de acuzați, din care o treime dețineau funcții publice înalte, iar 189 de oficiali au fost acuzați de diverse abuzuri”, se mai arată în raport.
De asemenea, documentul notează că mai multe companii americane s-au plâns de faptul că autoritățile din România le solicită șpagă. Mai mult, în unele situații cererile de mită din partea autorităților române ajung până la punctul de hărțuire!
„În timp ce societatile private utilizeaza controale interne, programe de etica si de conformitate pentru a detecta si preveni coruptia, incepand cu anul 2017, Guvernul a revizuit codul de guvernanta corporativa al companiilor de stat.
Investitorii americani s-au plans atat de coruptia de la nivel guvernamental, cat si de cea de la nivelul climatului investitional, evocand frecvent serviciul vamal, functionarii de la nivelul primariei, dar si autoritatile financiare locale.
In unele cazuri, cererile de mită din partea autorităților ajung până la punctul de hărțuire. De exemplu, companiile raporteaza cereri de mita atunci cand sunt necesare imbunatatiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operatiunile de afaceri, in special pentru drumurile finantate din bugetul local”, mai arată Departamentul de Stat, potrivit EVZ.ro.