Democrația, în pericol: Guvernul se substituie tot mai mult Legislativului / Ludovic Orban: PSD, PNL și UDMR nu au nicio explicație pentru numărul enorm de OUG-uri. Mai au și 70% majoritate în Parlament… (VIDEO)
Guvernul PSD – PNL – UDMR s-a transformat din Executiv în Legislativ. Guvernul legiferează tot mai mult în locul Parlamentului, iar România este ţara din Europa Centrală şi de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea iniţiate de Guvern.
Astfel, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă în comunicare şi relaţii guvernamentale, dintre actele normative aprobate în România, 60% au fost iniţiate şi adoptate de Executiv, în timp ce Parlamentul a reuşit să încheie procesul legislativ pentru doar 15% dintre Ordonanţele aprobate de Guvern în 2022.
Subiectul a fost comentat de Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei și fost premier al României, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Aneta Sîngeorzan.
Coaliția PSD – PNL – UDMR dă tot mai multe Ordonanțe de Urgență, deși are 70% în Parlament și poate vota legi
„Dintre Ordonanțele de Urgență adoptate de Guvern, doar 15% au fost adoptate de Parlament până acum. E un grav deficit de democrație în România sub guvernarea PSD – PNL UDMR. Adoptarea unor acte normative cu valoare de lege prin OUG reprezintă, de fapt, o confiscare a puterii legislative – care, conform așezământului constituțional, ar trebui să aparțină Parlamentului – de către Executiv. Nu e primul guvern care emite OUG, există această practică de a emite OUG instituită cam după 2001, dar Guvernul PSD – PNL – UDMR nu are nicio explicație pentru numărul enorm de OUG și de Ordonanțe pe care le-au dat.
Singura motivație dată pentru această struțo-cămilă, această coaliție-ghiveci, aceasă coaliție stânga-dreapta a fost că e nevoie de stabilitate, de o majoritate parlamentară consistentă. Coaliția are o majoritate de 70% în Parlament”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta a reproșat apoi că guvernanții iau tot felul de decizii importante fără să se consulte în prealabil cu categoriile de oameni care vor fi afectete de aceste hotărâri.
Orban: Ordonanțele sunt și date prost
„Executivul emite OUG cu valoare de lege fără să aibă niciun fel de legitimitate. Mai mult, în această abundență de OUG, ele au fost făcute cu piciorul, OUG care au trebuit corectate prin alte OUG sau care au trebuit corectate de Parlament. Nu e niciun fel de scuză pentru acest Guvern pentru faptul că guvernează prin OUG, deoarece ei pot, cu majoritatea pe care o au în Parlament, să treacă prin Parlament o lege în maxim o lună.
De ce refuză dezbaterile, discuțiile, participarea societății la dezbaterea actelor normative? Pentru că nu le pasă și pentru că emit aceste acte mai mult pentru a satisface niște interese politice, economice, electorale sau de altă natură. Din păcate, aceste Ordonanțe sunt foarte proaste din punct de vedere al calității”, a continuat Orban.
Acesta a dat apoi exemplu negativ ordonanțele privind taxa de solidaritate în domeniul energiei și ordonanța privind Codul fiscal.
„O mulțime de OUG au fost date foarte prost, fără consultare publică și au reflectat mai mult interesul politic al coaliției decât interesul general.
Această abundență de Ordonanțe creează și o instabilitate legislativă, care generează nesiguranță în societate, lipsă de predictibilitate pentru mediul e onomic. Nicio firmă nu știe ce plan de afaceri să-și facă pentru că se poate aștepta oricând ca Guvernul să modifice nu o dată, ci de două – trei ori reglementările”, a mai afirmat președintele partidului Forța Dreptei.