Democrația e în regres, avertizează Consiliul Europei: Nu există nicio îndoială că măsurile anti-coronavirus au agravat situația. Pandemia a provocat și „un val de cenzură” pentru criticii restricțiilor

Publicat: 11 05. 2021, 17:00
foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a scos în lumină „un nivel clar și îngrijorător de regres democratic”, în cel mai recent raport anual al său privind starea democrației, drepturile omului și situația statului de drept pe continent.

Consiliul Europei avertizează că democrația e în regres. Nu există nicio îndoială că restricțiile au agravat situația, spuneMarija Pejcinovic Buric

„În multe cazuri, problemele pe care le vedem preced pandemia de coronavirus, dar nu există nicio îndoială că acțiunile legitime întreprinse de autoritățile naționale ca răspuns la COVID-19 au agravat situația. Pericolul este ca această cultură democratică a noastră să nu se recupereze pe deplin”, a avertizat secretarul general al forului paneuropean care reunește 47 de națiuni, printre care și cele 27 din UE, se arată într-un comunicat de presă.

„Statele noastre membre se confruntă acum cu o alegere. Pot continua să permită sau să faciliteze acest regres democratic, sau pot colabora pentru a inversa această tendință, pentru a consolida și a reînnoi democrația europeană, și pentru a crea un mediu în care drepturile omului și statul de drept să înflorească”, a adăugat Marija Pejcinovic Buric.

„Aceasta este opțiunea corectă pentru cei 830 de milioane de oameni care locuiesc în zona Consiliului Europei”, mai spune oficiala.

Pe baza constatărilor făcute de diferite organisme ale Consiliului Europei, inclusiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, raportul secretarului general Marija Pejcinovic Buric evaluează evoluții recente din diverse zone de interes, printre care instituții politice și independența judiciară, libertatea de exprimare și de asociere, demnitatea umană, anti-discriminarea și participarea democratică.

Conform Consiliului, „restricţiile şi măsurile legate de COVID nu trebuie numai să fie necesare şi proporţionale, dar şi limitate ca durată”. Măsurile de acest gen sunt permisenumai dacă sunt „legale, proporţionale cu necesitatea de a proteja sănătatea şi siguranţa publică şi nediscriminatorii”.

Consiliul Europei a vorbit și despre restrângerile „excepționale” asupra libertăților, oferind drept exemplu libertatea de întrunire, și consideră că pandemia de COVID-19 a provocat chiar și „un val de cenzură”, cu critici ai restricțiilor „suferind represalii” și „fiind reduși la tăcere”.