Demnitarii, magistraţii și unii inculpați vor putea deține arme „fără număr”. ONG-ul APADOR-CH cere retragerea proiectului deja adoptat de Senat

Publicat: 31 10. 2023, 18:49
Sursa foto: APADOR-CH / Facebook

ONG-ul APADOR-CH a solicitat Camerei Deputaților să retragă proiectul de lege prin care demnitarii, magistraţii, militarii şi poliţiştii vor putea deține un număr nelimitat de arme pentru autoapărare. Proiectul mai prevede că pot deține arme și inculpații, cu excepția celor care au săvârșit fapte cu violență sau privind regimul armelor și munițiilor.

Inițiativa legislativă a trecut tacit de Senat, iar acum e în dezbatere la Camera Deputaților. APADOR-CH cere Camerei să retragă complet proiectul sau măcar să renunțe la prevederile cele mai toxice.

Arme pentru politicieni, magistrați și… inculpați

„După ce a trecut tacit de Senat, proiectul de lege prin care anumite categorii de români se pot înarma „fără număr” – adică cu mai mult de două arme pentru autoapărare, cât e posibil acum – se află în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorii legii vorbesc în expunerea de motive de principii înălțătoare, cum ar fi „armonizarea cu acquis-ul comunitar” sau „simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, sporirea protecției ordinii publice, siguranței naționale, vieții și integrității corporale a persoanelor”, a transmis APADOR-CH, într-un comunicat.

ONG-ul solicită Camerei Deputaților să retragă complet proiectul de lege sau măcar să renunțe la prevederile cele mai periculoase:

  • Posesorii de arme pentru autoapărare (demnitari, magistrați, polițiști și alții) pot să dețină un număr nelimitat de arme, comparativ cu doar două în actuala lege;
  • Pot deține arme și inculpații pentru diverse infracțiuni cu intenție (de exemplu proxenetism, șantaj, trafic de persoane), cu excepția celor care au săvârșit fapte cu violență sau privind regimul armelor și munițiilor – în actuala lege portul de armă le este interzis tuturor inculpaților, indiferent de infracțiunea de care sunt acuzați.

Ce spune APADOR-CH despre proiectul privind deținerea de arme „fără număr”

APADOR-CH susține că nu e oportună relaxarea regimului armelor, mai ales în contextul agresivităţii crescute din societate.

ONG-ul atrage atenția că în țările în care regimul armelor e foarte relaxat tot mai multe persoane mor în incidente armate. Se întâmplă asta și pentru că persoanele care au multe arme capătă și tendința de a le folosi.

Organizația mai susține că proiectul de lege include și alte prevederi care nu sunt justificate de nevoi sociale presante. De asemenea, inițiatorii proiectului nu au prezentat motivele pentru care legea ar trebui să permită deţinerea de arme „fără număr”.

Totodată, APADOR-CH consideră că trebuie menţinută interdicţia deţinerii de arme de către inculpați.