De ce ar trebui să îşi dea demisia Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor, cât şi argumentele în favoarea rămânerii sale
Unul din subiectele care au iscat tensiuni puternice pe scena politică este cel al prezenţei lui Liviu Dragnea în fruntea Camerei Deputaţilor în condiţiile în care joia trecută a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Sentinţa nu este definitivă, dar se adaugă la faptul că acesta mai are o condamnare, de data aceasta cu suspendare în dosarul Referendumului.
Jurnaliştii de la România Curată au ridicat această întrebare privind demisia lui Dragnea de la Camera Deputaţilor şi aduc mai multe argumente pentru care acesta ar trebui să facă acest gest, dar şi de ce acesta nu ar trebui.
„Argumente pentru demisie:
– a fost condamnat de două ori, a doua oară fără suspendare. Prima condamnare e definitivă.
– Camera discută Codurile Penale, a căror modificare poate afecta situația sa. E un clar conflict de interese.
– victimă sau criminal, felul în care e prezentat Dragnea în presa internațională îl face incapabil să își mai exercite funcția. Europenii în orice caz îl evită și-l vor evita și mai mult pe viitor.
Argumente contra demisiei:
– ambele sale condamnări au fost trase de păr. În ultima s-au folosit probe care ar fi trebuit invalidate, conform unei decizii CCR. În prima nu a fost nici o dovadă directă contra lui. Per total, deși a fost ascultat ani de zile și i s-au verificat toate conturile, Dragnea e condamnat penal pentru intenția nepusă în practică de a organiza o loterie cu scopul de a crește participarea la vot și instigare la un abuz în serviciu de acum zece ani care ar fi trebuit reglat în curtea administrativă. Soția lui, la fel de vinovată, a luat doar o amendă. În procesul Tel Drum nu e nici o probă contra lui, și Tel Drum nu ar fi fraudat acte ca să capete un proiect european și nu ar fi căutat o firmă intermediară dacă ar fi putut interveni Dragnea în favoarea lor.
– dacă își dă demisia, există riscul ca succesorul său să aibă aceeași soartă. Dacă nu și-o dă, or să priceapă că nu merită să aranjeze procese cinci ani, că tot același rezultat îl au. Dacă și-o dă, practic validează intervenția politică a DNA ori de cîte ori au un conflict cu un om politic. Nu mai au nevoie să dovedească corupție, merge cu intenție sau instigare la abuz.”
Cât priveşte demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, aceştia subliniază că acest lucru este unul care are strict legătură cu partidul şi nu ar trebui să implice restul cetăţenilor.