Fost şef al CCR: Dăncilă trebuie să ia în considerare solicitarea preşedintelui privind demisia

Fost şef al CCR: Dăncilă trebuie să ia în considerare solicitarea preşedintelui privind demisia

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat, privind solicitarea publică a lui Klaus Iohannis privind demisia lui Dăncilă, că deşi legal preşedintele nu poate face nimic să o demită, premierul trebuie să ţină cont de solicitare pentru că şeful statului este omul învestit în funcţia cu cea mai mare încredere a românilor prin urma votului din alegeri.

„Nu poate să existe un efect practic pentru că trăim în ţara asta. Într-o altă ţară ar avea efect o chestie din asta, dar la noi nu are un efect decât, eu ştiu, politic, moral şamd, pentru că la Constituţie scrie că Preşedintele numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de către Parlament. Numai Parlamentul poate să revoce Guvernul.

Se poate ajunge în situaţii complicate, se poate ajunge la situaţii în care primul-ministru să o ia razna şi nu-l poţi revoca. Procedura moţiunii de cenzură este o procedură îndelungată, complicată. Practic era probabil mai bine ca preşedintele să poată să-l revoce, pentru că şi acum şi înainte preşedintele era omul cu cea înaltă autorizare electorală. El este ales de întregul popor, prin vot universal. Faptul că Preşedintele a cerut acum revocarea primului-ministru ar trebui să fie luată în considerare de către primul-ministru pentru că nu este o glumă”, a afirmat Augustin Zegrean la TVR.

Fostul preşedinte al CCR mai precizează că prin implicarea premierului Dăncilă în politica externă prin situaţia privind Israelul s-a comis un conflict juridic de natură constituţională deoarece politica externă este în pregorativele preşedintelui conform Constituţiei.

„Abia aici suntem în prezenţa unui conflict juridic de natură constituţională. Problemele de politică externă sunt, uitaţi-vă în Constituţie, exclusiv ale preşedintelui. El conduce politica externă a României, el stabileşte înfiinţarea de misiuni diplomatice, împreună cu Guvernul stabileşte, numeşte ambasadorii, dar ambasadorii străini sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României. În privinţa asta trebuia să fie o negociere între ei, o discuţie şi împreunăsă hotărască acest lucru”, a declarat Augustin Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)