Demisia lui Liviu Dragnea din Parlament pentru a nu primi pensie specială nu produce efecte: "Factual" a demonstrat pe o speță similară că neîndeplinirea integrală a mandatului nu este destul
Liviu Dragnea a declarat joi că i-a trimis demisia sa din funcția din Parlament secretarului general, tocmai pentru a nu beneficia de legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Marți, în prima zi a noului Legislativ, liderul PSD s-a referit din nou la acest subiect și chiar și-a lăudat un coleg, care i-ar fi urmat exemplul.
Cu toate acestea au apărut numeroase voci care spun că această demisie pe ultima sută de metri a mandatului său nu produce un efect care să ducă la pierderea indemnizației garantă de legea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Întreruperea unui mandat de parlamentar nu duce automat și la pierderea indemnizației pentru limita de vârstă, aceasta obținându-se conform legii începând cu luna următoare depunerii cererii la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz. În ceea ce privește cererea, art. 49 din Legea nr. 96/2006 precizează:"(10) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz."
Cazul lui Liviu Dragnea este foarte similar cu cel al lui Viorel-Ionel Blăjuț, un deputat independent de Iași, care și-a dat demisia în 28 noiembrie afirmând că "nu vrea să beneficieze de pensie specială".
"Factual", primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, a verificat acest caz și a concluzionat că acest lucru este parțial fals, deoarece nu demisia este singura metodă care asigură faptul că parlamentarul nu beneficiează de pensie specială.
"Declarația dlui Viorel-Ionel Blăjuț este parțial falsă. Parlamentarii nu-și pierd dreptul la indemnizație pentru limită de vârstă prin demisie, ci prin nesolicitarea acestui drept sau în urma condamnării definitive pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute în Codul Penal. În cazul concret al dlui Blăjuț, aflat la primul mandat, neîndeplinirea integrală a mandatului (curmat prin demisie) este doar o modalitate prin care dumnealui își pierde dreptul la pensia specială", au concluzionat cei de la "Factual".