Președintele Klaus Iohannis a decis să retragă distincția „Steaua României în grad de cavaler” acordată lui Llaszlo Tokes în 2009. Decizia a luată la recomandarea Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României în urma unor declarații făcute de Tokes.
“Cel ce acordă o distincție vrea să răsplătească și să recunoască un merit, iar cel care primește și care acceptă această distincție trebuie să recunoască, evident, România și Constituția României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituției României”, a spus Iohannis.
Laszlo Toke, pastor reformat, a fost decorat în anul în anul 2009 pentru implicarea sa la Revoluția din 1989.
“De la Tőkés a pornit revoluția noastră. Cine se atinge de ce a făcut Tőkés la Revoluție, ne lezează pe noi, timișorenii”, scriu jurnaliștii de la oradeapress.ro.
Potrivit acestora, Tokes nu a cerut după evenimentele din ’89 certificat de revoluționar, “deși nu pentru chestii d-astea se ieșise în stradă”.
“Dar, dintre noi toți, „fraierii” ăștia, fără, Tőkés este cel care, dacă tot existau „epoleți de erou”, care se dădeau, merita prima pereche. Fără să ceară. Doar că lucrurile nu s-au întâmplat așa”, scriu bănățenii.
Astfel, reprezentanții cultelor din Banat au decis, în 2007, să redacteze un document în care au întrebat Președinția, guvernul și Parlamentul dacă Tokes figurează în bazele de date ale statului ca revoluționar.
Răspunsul a fost “nu”. Așadar, situația, în 2007, la 18 ani de la Revoluție, era că o masă mare de indivizi care “au cărat bețișoare sau vreascuri mai mari pentru rugul la care s-a încercat prăjirea sistemului trecut trăiseră și continuau să trăiască bine-mersi din solda revoluționară, fiind aplaudați în fiecare decembrie, pe când cel care fusese flacăra primea un răspus aseptic, în litera legii, cum că >”.
Și atunci avocatul Panait Stănescu-Bellu a venit cu ideea de a apela la autorități pentru a i se recunoaște meritele lui Tokes.
“Tőkés a fost decorat pentru meritele în revoluție. Nu pentru cursuri de politologie, nu pentru mediere familială, nu pentru vreun manual de gramatică românească. Ci pentru ce a făcut în Revoluție. Iar nouă, timișorenilor, să nu ne spună nimeni că Tőkés nu a făcut mare brânză în Revoluție, pentru că la chestia asta scoatem brișca. Adică îi puteți lua Steaua, puteți să faceți bancuri cu el și cu Funar, dacă atâta știți. Dar lăsați-ne revoluția așa cum a fost și cum am trăit-o, fără să ne explicați de departe cum ați fi vrut voi să fie”, precitează sursa citată.
Așadar, până acum avem un revoluționar „de la momentul zero, o stea, niște madame revoltate și o cerere de a fi Tőkés des-stelat”.
„Nu poți să spui numai > – trebuie ceva mai mult. Iar Iohannis știe asta. Mai mult, în postura de „neamțul care îl cheamă pe ungur la ordine că nu e un bun român”, Iohannis ar fi putut încerca să recâștige din punctele sale de imagine, pierdute în cascadă în ultima vreme. Dar Iohannis nu este așa. (…) Cred că a fost împins în această decizie. Și nu este ok că a putut fi influențat. Pentru că înseamnă că grupurile de interese de lângă el sunt puternice. Prea puternice”. conchid jurnaliștii bănățeni.
Tokes se apară spunând că simpla criticare a unor articole din Constituție într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este „pur si simplu uzul unui drept fundamental”. Europarlamentarul a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui în care afirmă că prin retragerea Ordinului Steaua României este „pedepsit” pentru libertatea de exprimare şi se întreabă dacă cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au decoraţii au fost supuşi aceluiaşi tratament.