De la SIE la Guvern: Vezi activitatea și declarația de avere a lui Mihai Răzvan Ungureanu înainte să ajungă premier

Publicat: 07 02. 2012, 09:34
Foto: romanialibera.ro

Mihai Răzvan Ungureanu este premierul desemnat al României. Este anunțul făcut la Cotroceni, de către președintele Traian Băsescu. În vârstă de 44 de ani, Ungureanu este în prezent șeful Serviciului de Informații Externe și fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu.

După ce a fost nominalizat la funcția de prim-ministru, Răzvan Ungureanu a declarat că primul său obiectiv este formarea “cu celeritate” a Guvernului, care are nevoie de “încrederea cetățenilor României, și are nevoie de o direcție care nu poate veni decât dintr-o viziune politică”.

Ungureanu se întâlnește marți la Palatul Victoria cu liderii coaliției pentru a discuta despre formarea noului Guvern. După ce noii miniștri vor fi aleși, va urma votul în Parlament pentru noul Cabinet, toate procedurile de învestire a noului Cabinet fiind preconizate să se încheie cel târziu joi.

Diplomat de carieră

Mihai Ungureanu a condus SIE timp de 5 ani, iar înainte a făcut parte din cabinetul Tăriceanu. A deținut funcția de ministru de Externe timp de trei ani și a demisionat după ce a omis să anunțe premierului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu reținerea a doi munictori români din Irak.

Ungureanu s-a născut la 22 septembrie 1968 în municipiul Iași. În anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, iar în 1993 a susținut masteratul în Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universității Oxford. În 2004 obţinea doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Din anul 2004, conduce, în calitate de director, Centrul de Studii Iudaice din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, apoi, în anul 2004, a fost numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul Tăriceanu. A demisionat trei ani mai tarziu, în urma saituației create de reținerea a doi muncitori români în Irak. Mihai Răzvan Ungureanu a recunoscut că nu l-a informat pe şeful executrivului cu privire la situaţia creată, întrucât s-a considerat că problema cădea exclusiv în sarcina Ministerului. În noiembrie 2007, președintele României, Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe, rămasă vacantă din martie 2007, în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu.

În 5 decembrie 2007, Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui la conducerea SIE.

Premierul desemnat vorbește fluent limbile engleză, franceză și germană și la nivel satisfăcător limba maghiară. Este căsătorit și are un fiu.

Declarație de avere: Depozite în valoare de 12.000 de euro și propietar a 3 terenuri în Prahova, Ilfov și Ialomița

Odată cu propunerea sa în funcţia de premier al României, averea lui Mihai Răzvan Ungureanu a intrat repede în vizorul lumii. Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, desemnat să-l înlocuiască pe demisionarul Emil Boc, este proprietarul unor terenuri şi imobile în Ilfov şi Ialomiţa.

Mihai-Răzvan Ungureanu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, trei terenuri în judeţele Prahova, Ilfov şi Ialomiţa. Cel mai mare dintre ele are 2 hectare şi este rezultatul unei donaţii. În ceea ce priveşte imobilele, acesta are un apartament în Iaşi şi o casă de aproape 300 de metri pătraţi în Voluntari.

Şeful SIE stă bine şi la capitolul bani. Ungureanu nu deţine o maşină, dar are atât depozite în lei, cât şi în euro la mai multe bănci, în valoare de 12.000 de euro, respectiv 28.000 de lei. Premierul desemnat al României nu duce lipsă însă nici de datorii. Ele datează din 2006 şi se ridică la aproape 85.000 de euro.

Tot potrivit declaraţiei de avere din 2011, Mihai Răzvan Ungureanu a câştigat numai din salariul de director al Serviciului de Informaţii Externe, peste 65.000 de lei. Şi remuneraţia de pe urma funcţiei de profesor de istorie al Universităţii Bucureşti a fost una bănoasă, aproape 30.000 de lei. Bineînţeles, la toate aceste venituri se adaugă şi câştigurile soţiei sale, aproape 400.000 de lei din servicii medicale.