De la 1 ianuarie ar trebui să dispară iadul birocratic din primării. Florin Roman: „Funcționarii refuză să elibereze autorizații în mod abuziv, probabil pentru că nu primesc șpagă”
Miercuri s-a făcut primul pas spre debirocratizarea sistemului prin care se eliberează avize și autorizații de la consiliile județene și primării. Până acum, pentru un astfel de act se aștepta ani de zile, timp în care solicitantul trebuia să depună actele la 27 de instituții. O simplă autorizație de construcție putea deveni un adevărat calvar pentru cel care dorea să o obțină. O lege care a fost promulgată de președintele Iohannis de curând a devenit prioritatea ministrului lucrărilor publice Ion Ștefan. Acesta a avut o întâlnire cu inițiatorul legii, Florin Roman, în care s-a stabilit ca de la 1 ianuarie sistemul să se simplifice în mod semnificativ.
”Se procedează în felul următor: primăria sau consiliul județean trimite o adresă către instituțiile avizatoare, cele 27 de instituții, cele 27 de instituții trimit înapoi o altă adresă în care desemnează o persoană cu atribuții în fișa postului care se ocupă strict de partea de autorizare și avizare. Acea comisie se întâlnește o singură dată, după care se face corespondența prin online”, a declarat pentru B1.ro deputatul PNL Florin Roman.
Acesta a precizat că funcționarii care nu se vor conforma riscă o amendă.
”Dacă aveți nevoie de o autorizație sau de un certificat, în 5 zile se verifică dacă documentația, proiectul este complet. Dacă este complet, termenul curge conform legii pe 15 zile, pe 30 de zile. Te duci o singură dată la momentul depunerii proiectului. În București, de exemplu, sunt situații în care funcționarii refuză să elibereze în mod abuziv, probabil pentru că nu primesc șapgă, și un an doi autorizația. Acum au și sancțiunea legală, dacă nu fac asta în termenul prevăzut de lege amenda e mare, 5.000 de lei. Pentru situația în care amână el trebuie să motiveze justificat în scris răspunsul și dacă se constată că nu este justificat amenda este de 5.000 de lei. Până acum nu existau sancțiuni, de asta nu dădeau drumul decât atunci când vroiau la autorizații”, a mai spus Florin Roman.
Măsura legală va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 când aceste Comisii de Acord Unic devin operaționale.
”Am stabilit calendarul de aplicare, ei vor ieși săptămâna viitoare cu normele de aplicare a legii, până la începutul lunii decembrie normele sunt puse în dezbatere publică de către minister. Până în sărbătorile de iarnă ele trebuie constituite la nivel de consilii județene și la nivel de municipii reședintă de județ și de la 1 ianuarie practic ele devin operaționale”, a mai completat acesta.
Inițiatorul legii a mai precizat că nu sunt necesare schimbări ale structurii aparatului administrativ pentru a pune în aplicare această lege.