Blue Beach SRL putea să construiască în Mamaia, la plajă, pe un teren cumpărat de Primăria Constanța, „vile turistice P+2E”, dar primarul Decebal Făgădău a inițiat în Consiliul Local o hotărâre care dă dreptul firmei să ridice blocuri de opt etaje, arată o investigație a Newsweek România.
Consiliul Local Constanța s-a întrunit în ședință ordinară, în 30 iunie, și a decis să fie construite blocurile de opt etaje, în locul clădirilor cu cel mult două etaje.
„Se aprobă raportul de evaluare nr. 173673/10.09.2019, actualizat prin raportul de evaluare nr. 36751/24.02.2020, întocmit pentru terenul situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia, Aleea Lamia nr.8 (careu C2, lot 33), în suprafață de 2.858 mp, cu nr. cadastral 218682, ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu municipiul Constanța autentificat sub nr. 3256/30.07.2004, ce stabilește diferența de preț în sumă de 521.985,12 euro, fără TVA, rezultată ca urmare a solicitării modificării reglementărilor urbanistice din
Hotărârea Consiliului Local Constanța a plecat de la „cerereași memoriul de arhitectură întocmit de SC Illustra Design SRL, faza DTAC, în luna noiembrie 2018, înregistrate sub nr. 160292/21.08.2019, prin care societatea BLUE BEACH SRL solicită emiterea avizului Direcției autoritare și sprijin operatori economici”.
Potrivit surselor din Consiliul Local, notează publicația citată,imediat ce acea cerere a fost înregistrată, primarul Decebal Făgădău a început demersurile de aprobare în CL. Cu toate acestea, edilul a avut succes abia după aproape 10 luni, la sfârșitul lui iunie 2020,când în Consiliul Local au fost puse „în dezbatere referatul de aprobare al domnului primar Decebal Făgădău înregistrat sub nr. 94035/17.06.2020, avizul Comisiei de specialitate nr. l de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, avizul Comisiei de specialitate nr. 5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului și raportul Direcției autorizare și sprijin operatori economici nr. 96248/22.06.2020”.
Cum 16 din cei 27 de consilieri locali au votat favorabil, Blue Beach SRL și-a văzut cererea aprobată. Contactat de Newsweek România pentru a explica de ce s-a zbătut atât de tare pentru ca solicitarea să fie rezolvată cât mai rapid, primarul Decebal Făgădău a transmis doar că nu comentează: „Nu doresc să ofer vreun punct de vedere cu privire la acest subiect”.
Potrivit publicației, Blue Beach SRL are patru deținători. Jumătate din părțile sociale sunt deținute de către Aterina Global SR, o firmă din Constanța care arepachete mari de părți sociale sau de acțiuni la multe dintre companiile controlate de fostul primar Radu Mazăre, aflat în prezent la închisoare pentru fapte de corupție.
Aterina Global SRL are 64,4% din Aqualand SRL (parcul de distracții Aqua Magic din Mamaia), deține acțiuni la Garden Shop Services SA (fosta Pomacost), compania care întreținea spațiile verzi din municipiu, mai are 50% din părțile sociale ale Tomis Marina Management SRL (la care a fost acționar chiar Radu Mazăre, potrivit declarației sale de avere depuse în 2008) și are și 50% la M.M. Recycling SRL, companie la care restul părților sociale sunt deținute de celebra Polaris M Holding SRL, firma de salubritate controlată de Mazăre și Sorin Strutinsky, ultimul fiind condamnat la zece ani și opt luni închisoare și dat în urmărire generală pentru afacerile ilegale ale companiei.