De ce NU demisionează Adrian Severin din Parlamentul European: Salariu de 6.200 euro pe lună, diurnă, pensie viageră

Publicat: 22 03. 2011, 13:58
Foto: evz.ro

Amplul scandal de corupţie în care este implicat europarlamentarul român Adrian Severin continuă să stârnească reacţii vehemente, inclusiv în rândul grupurilor din care aparţine sau aparţinea până de curând. După ce i-au cerut să se retragă din grupul lor, socialiştii din Parlamentul European îi cer acum demisia şi din funcţia deţinută în Legislativul comunitar. Acelaşi lucru o face şi liderul PSD, Victor Ponta, care i-a cerut acestuia să se retragă din formaţiunea politică pe care o conduce. Între timp, Adrian Severin trebuie să dea socoteală şi în privinţa declaraţiei sale de interese, unde susţine sub proprie semnătură că nu a primit niciun ban în cadrul activităţilor sale politice.

În prezent, salariul lui Adrian Severin în calitate de eurodeputat se ridică la 6.200 de euro net lunar, la care se adaugă o serie de indemnizaţii şi beneficii. În total, veniturile eurodeputatului român se ridică la zeci de mii de euro, ceea ce nu explică motivul pentru care a căzut în plasa celor de la Sunday Times, însă poate explica motivele pentru care refuză să demisioneze din Parlamentul European.

Vezi AICI declaraţia de avere a lui Adrian Severin

Conform declaraţiei sale de avere, Adrian Severin are în conturi circa 840.000 de euro, 233.000 de lei şi 36.000 de dolari. Pe lângă aceşti bani, familia sa mai deţine două apartamente în Bucureşti, un teren în judeţul Prahova, două maşini Volkswagen Golf, bunuri de artă de peste 22.000 de euro. La această avere, se adaugă veniturile şi indemnizaţiile de care beneficiază lunar în calitatea sa de europarlamentar.

Iată lista veniturilor şi indemnizaţiilor de care dispune un eurodeputat:

– 6.200 euro / lună – salariu net
– 4.299 de euro/luna – indemnizaţie pentru cheltuieli generale
– decontarea călătoriilor la nivel business class pentru avion, clasa 1 pentru tren sau 0,5 euro/km cu maşina.
– indemnizații fixe pentru acoperirea altor costuri ale deplasării (taxe de autostradă, pentru excesul de bagaje, pentru rezervări etc.)
– indemnizație de maximum 4.243 euro/an, pentru călătorii în afara misiunilor oficiale
– indemnizație forfetară de 304 euro pentru fiecare zi de şedere la Parlamentul European (un parlamentar poate sta şi 24 de zile la Bruxelles într-o lună)
– 152 euro pe zi, împreună cu cheltuielile pentru cazare și mic dejun, pentru participarea la reuniunile organizate în afara Comunității Europene
– 19.709 euro/lună pentru personalul angajat la cabinet şi alte cheltuieli
– decontarea unor servicii medicale sau de altă natură
– plata unor cursuri de limbi străine în valoare de 5.000 de euro/an.
– plăţi tranzitorii. In momentul in care parasesc serviciul, parlamentarii primesc un salariu lunar pentru fiecare an cind au activat in PE. Pentru un mandat de 5 ani, ei primesc la final un total de 45.990 euro.
– pensie viageră din momentul retragerii din PE – între 1.500 şi 3.000 de euro/lună 
– pensie suplimentară, denumită şi voluntară, care ajunge la 6.000 de euro/lună pentru cei cu două mandate. Aceasta a fost eliminată recent, dar nu pentru cei 478 de europarlamentari care o primeau deja

Între timp, averea lui Adrian Severin este cercetată de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Nu se ştie dacă verificarea a început înainte sau după faptele de corupţie de care este acuzat.

Averea lui Adrian Severin, verificată de ANI

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

În ciuda înregistrării publicate de jurnaliştii britanici, Adrian Severin susţine în declaraţia s de interese că nu a primit niciun fel de ajutor financiar sau material în baza activităţilor sale politice.

Vezi AICI declaraţia de interese a lui Adrian Severin

Pe lângă funcţiile sale politice, Adrian Severin mai este plătit, printre altele, şi pentru funcţii precum profesor de drept, consultant extern, director-coordonator al unei fundaţii, sau membru în diverse consilii consultative internaţionale.

Despre veniturile europarlamentarilor a mai scris şi jurnalistul Cătălin Tolontan, pe
blogul său personal.