De ce a respins Curtea de Apel contestația lui Călin Georgescu: „Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale”

De ce a respins Curtea de Apel contestația lui Călin Georgescu: „Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale”
Sursa foto: Instagram / @calingeorgescuoficial

Curtea de Apel București a publicat, în cursul serii de miercuri, motivarea respingerii contestației formulată de Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale.

Conform instanței, Biroul Electoral Central (BEC) a aplicat hotărârea pronunțată de Curtea Constituțională a României (CCR) din 6 decembrie 2023, iar deciziile luate sunt obligatorii și definitive, potrivit Agerpres.

Totodată, în motivare este precizat și că, după hotărârea CCR, BEC nu a încălcat drepturile fundamentale și că Guvernul nu dispunea de baze legale pentru a stabili data la care oamenii se puteau prezenta la urne pentru al doilea tur de scrutin.

În ceea ce privește nepublicarea hotărârilor BEC în Monitorul Oficial, Curtea de Apel București precizează că „potrivit art. 17 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, Biroul Electoral Central adoptă decizii și hotărâri. Potrivit art. 17 alin. (3) din același act normativ, deciziile adoptate de BEC se aduc la cunoștința publică prin afișarea pe pagina proprie de internet, iar potrivit art. 17 alin. (4), hotărârile adoptate de acesta se aduc la cunoștință publică prin afișarea pe propria pagină de internet și prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Curtea reține că, în cauză, publicarea în Monitorul Oficial a actelor administrative contestate nu era necesară, nefiind aplicabile dispozițiile art. 12 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, întrucât este vorba despre decizii adoptate de BEC ce se adresează unor destinatari strict determinați, iar nu de hotărâri.

Or, în privința deciziilor, legiuitorul a prevăzut ca și modalitate unică de aducere la cunoștința publică publicarea acestora pe pagina proprie de internet a Biroului Electoral Central, formalitate care a fost îndeplinită în cauză”.

„Curtea reţine, contrar susţinerilor contestatorilor, că Decizia nr. 230D/06.12.2024 nu a fost emisă la un moment la care hotărârea CCR nu exista, ci a fost emisă anterior redactării considerentelor soluţiei pronunţate”, conform motivării.

În cazul Guvernului, care a fost acționat în instanță de Călin Georgescu, CAB precizează că, având în vedere decizia CCR de a anula alegerile, Executivul nu mai putea stabili data organizării turului al doilea al scrutinului.

„Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere împrejurarea că, în condiţiile în care Curtea Constituţională a României a dispus anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României din anul 2024 şi a HG nr. 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024, intimatul Guvernul României nu avea temei legal pentru a proceda la emiterea unei hotărâri de guvern prin care să stabilească și calendarul turului doi de scrutin. Prin urmare, Curtea constată că nu se poate reţine existenţa unui refuz nejustificat în sensul art. 2 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 554/2004 în sarcina intimatului Guvernul României în ceea ce priveşte stabilirea calendarului aplicabil turului doi de scrutin”, a mai precizat Curtea de Apel București.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:44 - Elena Lasconi: Sunt deschisă să dialoghez cu Nicușor Dan, dar nu avem fixată nicio întâlnire (VIDEO)
21:36 - Au început lucrările de extindere a plajei într-o stațiune preferată de tineri. Când se estimează că vor fi finalizate
21:31 - Elena Lasconi: „A fost unul dintre cele 6 momente în care s-a încercat scoaterea mea din această cursă pentru prezidențiale”. Ce spune președinta USR despre situația creată privind candidatura lui Crin Antonescu (VIDEO)
21:23 - Mai puține locuri de muncă în străinătate. Motivul pentru care multe țări din Europa au avut parte de restructurări
21:18 - Elena Lasconi: Data alegerilor trebuia să fie 8 decembrie 2024. Cred că Curtea Constituțională va da hotărâri ilegale până când va ieși Președinte cine dorește Curtea Constituțională (VIDEO)
21:01 - Obama și Trump, moment inedit la funeraliile lui Jimmy Carter. Fostul președinte SUA nu se mai poate stăpâni și izbucnește în râs
20:59 - Gigi Becali, infectat cu HMPV, noul virus care se răspândește rapid în China. Ce simptome are patronul FCSB: „În viața mea nu am mai pățit așa ceva”
20:46 - Spitalul din România unde linia de gardă nu poate fi asigurată. Care este motivul
20:42 - Dominic Fritz (USR): Nu înțeleg strategia lui Nicușor Dan. Mi-aș dori să clarifice dacă își dorește susținerea partidelor-sistem sau vrea să fie de fapt o alternativă la ele
20:26 - O româncă a rămas cu mii de euro datorie la bancă, după ce s-a îndrăgostit de un fals soldat american de pe TikTok. Cum a păcălit-o escrocul