De ce a ratat România intrarea în Schengen. Alina Mungiu Pippidi: Avem la guvernare niște oameni destul de incompetenți. Cât valorează cuvântul lui Bode în Europa, el care e acuzat de plagiat?

De ce a ratat România intrarea în Schengen. Alina Mungiu Pippidi: Avem la guvernare niște oameni destul de incompetenți. Cât valorează cuvântul lui Bode în Europa, el care e acuzat de plagiat?

Alina Mungiu Pippidi a declarat că România a ratat obiectivul aderării la Schengen din cauza politicienilor noștri. Ei au preferat să pună subiectul pe ordinea de zi la Consiliul JAI, deși știau că nu aveu șanse: „Nu cred că România a avut un „plan B”. Cine a mers la risc în JAI s-a autoexpus unui risc politic foarte mare”. Aceasta a mai spus că „avem la guvernare niște oameni destul de incompetenți” și că „implementarea la noi este întotdeauna dezastruoasă”.

În opinia politologului, România nu va avea șanse să intre în Schengen până când sistemul de vot în UE nu va fi schimbat și nu se va renunța la unanimitate pe anumite subiecte. Or, culmea, „România s-a opus ideii de restrângere a unanimității”.

Alina Mungiu Pippidi a explicat de ce România nu a reușit să obțină aderarea la Schengen

„Nu mă alătur corului isteric care dă impresia că de mâine trebuie să vină George Simion la putere. Dacă poți sărăci din cauza UE, când de fapt te-ai îmbogățit, înseamnă că poți să spui orice. Trebuie deosebit albul de negru și după aceea trecem la nuanțe. După atâția ani de la intrarea în UE, suntem conduși de oameni care nu sunt europeni, n-au nivel de competență. Nu cred că Emil Hurezeanu a crezut că Austria ne va susține. S-a știut că Olanda va vota contra, România și Bulgaria erau cuplate. Am pus pe ordinea de zi Schengen ca să ce? La ce ne folosește?”, a declarat Pippidi, la Aleph News.

Ea a amintit apoi că stânga europeană mereu a fost mai favorabilă extinderii Schengen și migrației, în vreme ce dreapta s-a opus.

„Iohannis, consilierii și ambasadorii lui au fost slabi. Noi avem o largă coaliție de guvernare susținută de un establishment din serviciile secrete. Toți ai noștri împreună nu fac cât un eurocrat normal care să știe pe ce butoane trebuie să apese. Austria nu și-a ținut cuvântul pe cuvântul alor noștri. Cât valorează cuvântul lui Bode în Europa, el care este acuzat de plagiat? Ei au epurat pe oricine nu este în cercul lor de noi securiști. Dacă vrem să ne iasă ce vrem, trebuie să avem consilieri care să fie din lumea asta. În loc de eurocrați, noi am construit un cerc parohial cu rădăcini în serviciile secrete”, a mai spus politologul.

Pippidi a mai susținut că românii umplu cu ofițeri acoperiți până și instituțiile europene: „Noi excludem cu desăvârșire mecanismul meritocratic normal. Așa am fi aflat la timp ce se întâmplă. Ei fac acum campanie electorală pentru AUR, li se dă o gură de oxigen”.

Pippidi: Trebuie schimbat sistemul de vot din UE

Aceasta a mai declarat că pe chestiunile tehnice n-ar trebui să mai existe acest drept de veto în UE: „Brexit-ul s-a întâmplat pentru că britanicii n-au mai suportat să li se impună decizii din afară. Singura cale este să reducem domeniile în care există unanimitate”.

Pippidi a insistat că „noi nu vom intra în Schengen câtă vreme va exista unanimitate necesară”.

„În realitate, este sfârșitul Europei. Trebuie schimbat sistemul de vot. UE nu mai poate rezista așa, cu diferențe mari de dezvoltare între țări. Iohannis probabil nu vrea alieneze atâta lume dacă vizează o funcție europeană. Au de pierdut liberalii la viitoarele alegeri. Coaliția de guvernare este largă, mulți votanți nu au unde pleca. Nu văd un motiv de disperare politică, decât propria lor prostie. Nu văd nicio catastrofă și nicio panică, dar UE nu mai poate continua așa. Trebuie să ne repoziționăm, să vedem ce aliați ne găsim, ca să se rezolve ce vrem. Trebuie schimbată toată clasa de eurocrați securiști care s-a ocupat de poziționarea României în Europa”, a mai declarat Alina Mungiu Pippidi, pentru Aleph News.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă